Nyakunkon a válság, és ideje az aranyhoz nyúlniMinden ellene szól, a Wall Street egyik legnagyobb befektetési elemzője mégis azt mondja, most érdemes aranyat vásárolni. Hétfőn újra esett az árfolyam, a dollár megint erősödni kezdett, vele párhuzamosan a 10 éves dollárkötvények hozama is felfelé tart. Mégis van ráció a Bernstein elemzésében: a világgazdaság a recesszió küszöbén lehet, és ha így van, akkor nincs jobb befektetés az aranynál.

A Fed tavalyi megnyilatkozásai alapján 2019-re két kamatemelést lehetett valószínűsíteni, de a január 30-i - az irányadó dollárkamatot helyben hagyó - döntés indoklásából már azt lehetett kiolvasni, hogy az idei évben mégsem léphet az amerikai jegybankként funkcionáló szervezet erre a pályára. "A további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe veszik a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket" - indokoltak akkor.

Ráadásul egyre több elemző hívja fel a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump által tavaly indított kereskedelmi háború következménye a világgazdaság növekedésének lassulása lehet. Sőt, Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász már azt nyilatkozta, hogy a vámháború okozta rombolás a fogyasztói és az üzleti hangulatban nem csupán a növekedési ütem csökkenéséhez, hanem recesszióhoz vezet. A gondokat szaporítja, hogy az elnök adóreformja sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, plusz a techszektor vezető cégeinek részvényárfolyam-emelkedése is lufinak tűnik. Ezek együttese lökheti a világot recesszióba Krugman álláspontja szerint még 2019-ben.

Ha válság, akkor arany

A válság vagy a visszaesés közeli gazdasági helyzetek hagyományosan táplálják a befektetők biztonságkereső magatartását, az aranyvásárlás pedig ilyen helyzetekben kézenfekvő és népszerű lépés.

A Wall Street-i Bernstein elemzőcég viszont két másik tünet alapján is az arany vásárlását javasolja: a CNBC szemléje szerint a cég úgy látja, a II. világháború óta nem látott nagyságú világszinten a kormányok adósságállománya, miközben a jegybankok egyre több aranyat vásárolnak. Ebben jeleskedik a fenyegetett gazdasági helyzetben lévő Oroszország, melynek jegybankja erős felhalmozásba kezdett, így a moszkvai aranytartalék már meghaladja a kínait is. (De itthon is ezt történt, a Matolcsy György vezette jegybank is aranyvásárlással növelte készleteit 2018 végén.)

A CNBC által feldolgozott kutatás szerint a Bernsteinnél négy korábbi drasztikus tőzsdei visszaesést vizsgáltak meg: az 1972-1974 között, az 1987-ben, a 2000-2002-ban bekövetkezett, valamint a 2007-2009 közötti zuhanást. Ezek elemzésekor azt látták, hogy az arany, valamint a nemesfémmel foglalkozó bányászati cégek és - az olyan eszközök, melyekben kezelték előbbit vagy utóbbi is - jobb jövedelmet hoztak, mint más befektetési eszközök.

Egyelőre a piac mást jelez vissza

Az elemzésben megemlítik, hogy a fém a geopolitikai bizonytalanságok közepette is jól teljesített, szemben más alacsony kockázatú termékekkel, mint az állampapírok.

Itt kanyarodhatunk vissza a Fed lassabban szigorodó monetáris politikájához: ha ugyanis a dollárkötvények hozamai nem emelkednek, akkor az arany felé mozdulhatnak a biztonságra játszó befektetők. A CNBC cikkében úgy fogalmaznak, hogy a jelenlegi helyzet afelé tart, hogy sem a részvénypiacokon, sem az állampapírok piacán nem várható jelentős profit.

Viszont a piacokról egyelőre teljesen más visszajelzések jönnek: a WSJ cikkében azt elemzi, hogy hétfőn az arany áprilisi határidős szerződéseinek árfolyama 0,5 százalékot esett, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi hétből hat aukción tartott lefelé a kereskedés.

Ennek oka épp az, hogy a befektetőket leginkább aggasztó kereskedelmi háború lezárása végett komoly tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok és Kína között. A pozitív fejleményekről, közeli megállapodásról szóló kétoldali kommunikáció az elmúlt héten erősítette a dollárt, amely a 10 éves amerikai hosszú hozamoknál is meglátszik: a hozam átlépte a 2,660 százalékos szintet, míg pénteken még csak 2,632 százalékon volt.

Ez egyelőre gyengítette az arany kereskedését: pénteken a szerződéseket 1311,9 dollár/unciás áron kötötték. Viszont az YTD-alapon vett technikai ábrát nézve az arany jó befektetésnek látszik, például a tavaly februárban vásárlók jól jártak: az akkor 1284 dolláros árfolyam 1,77 százalékkal emelkedett. Ez ugyan még elmarad a hosszú hozamoktól, de egy elhúzódó kereskedelmi tárgyalás Kína és az USA között könnyen megfordíthatja a helyzetet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval illetve keressen minket is bizalommal Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségek bármelyikén!Egyszerűen fogalmazva a nemesfémek a „nemes” jelzőjüket azért kapták, mert nemes tulajdonságokkal rendelkeznek. A civilizáció évezredekben mérhető történetében az emberek sorsát végigkísérte és döntően befolyásolta egy ritka, gyönyörű, és nemes tulajdonságokkal bíró fém, az arany.

A befektetési arany piaca folyamatos fejlődés alatt áll a világban és Magyarországon egyaránt. A befektetési arany áfa és adómentes – az Európai Uniós irányelvekkel összhangban. Befektetőink számára teljes mértékben és biztonsággal garantált a közvetítésünk által vásárolt aranytömb eredete és annak minősége!

A gyakran ismételt kérdések között további információkat tudhat meg a befektetésekről és egyéb hasznos tudnivalókról. Néhány közülük:

    Mik a befektetési arany ismérvei?
    Mitől függ az arany ára?
    Mi a karát?
    Mennyi egy uncia?

Kapcsolat


    Tel: +36-88-565-805
    Fax: +36-88-565-806
    Email: info@fourgates.hu

Mentsd el a mobilodra névjegykártyánk a QR kód segítségével!

qrcode