X
További információra lenne szüksége?
Kérjen ingyenes visszahívást!



A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező

88-565-805 info@fourgates.hu 8200 Veszprém, Radnóti tér 2/A (Veszprémber irodaház, 2.emelet)

Infláció kontra arany #2 – Hogyan kontrollálható az infláció?



Korábbi cikkünkben (Infláció kontra arany #1) megállapítottuk, hogy a jegybank rendelkezik lehetőséggel az infláció szabályozására. Most nézzük át, ez pontosan, hogyan is történik!

Hogyan kontrollálható az infláció?

A jegybankok élén álló monetáris tanács határozza meg régiónként a monetáris politikát. A tanács gazdasági elemzésekre alapozza döntéseit, és rendszeres ülések alkalmával közzéteszi az irányadó kamatlábat.

A kontrollt a monetáris tanács döntései alapján a jegybank gyakorolja.

Na jó, de hogy zajlik a kontroll?

A varázsszó: a kamatláb.

Leegyszerűsítve a jegybanknak két lehetősége van, vagy emelik az irányadó kamatlábat, vagy csökkentik azt.

Ha a jegybanki alapkamat nő, a kereskedelmi bankok nagyobb tőkét kötelesek “jegybankpénzben” tartani, ezért kevesebb hitelt tudnak nyújtani. Ilyenkor emelkednek a hitelkamatok, a lakosság kevesebb hitelt vesz fel és a piacon csökken a pénzmennyiség.

Ennek közvetve infláció csökkentő hatása van, azonban a gazdaságból kiáramló pénzmennyiség negatívan hat a növekedésre, gazdasági növekedés lassul.

A másik lehetőség, hogy a jegybanki alapkamatot csökkenti a jegybank, ilyenkor a tőke a piacra áramlik, olcsóbbá válnak a hitelek, így nő a forgalomban lévő pénzmennyiség. Bár az utóbbi beavatkozásnak gazdaságélénkítő hatása van, kétélű fegyver, hiszen erősíti az inflációt a piacot elárasztó pénzmennyiség.

NEM ÉRDEMES LEMARADNI!
Következő cikkünkben átnézzük, hogyan hat az infláció közvetlenül a mi életünkre.

Ford T-modell és az arany

Több mint száz évvel ezelőtt került piacra Henry Ford jóvoltából a Ford T-modell, amelynek újkori, 1906-os ára 850 Dollár volt. Akkori árfolyamon, ...
Elolvasom

Infláció kontra arany #3 – Hogyan érint minket?

Már mindent tudunk az inflációról, most vizsgáljuk meg, - hogyan érint ez minket, és mit tehetünk ellene? Korábbi cikkeinkben (Infláció kontra ...
Elolvasom

Infláció kontra arany #1 – Infláció, drágulás, pénzromlás

Infláció, drágulás, pénzromlás. Hogyan és miért? A koronavírus járvány egyfajta ködbe burkolta a gazdaságot, egy évvel ezelőtt nehéz volt...
Elolvasom