AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Zászló alakzatú árfolyam

A 2019 nyarától ívelő görbe tartósan 1550 dolláros értékek mentén haladva 2021-re 1900 dolláros unciánkénti árat jelenthet
2020-01-15 07:15:00
A portfolio.hu az év nagy befektetési sztorijaként elemezte az aranyat. A fókuszban az áremelkedés elemzése volt; a nemesfém árfolyamának és a reálhozamoknak az együttmozgása (korrelációja), mely idén is kedvezően alakulhat az arany számára. A nagy adóssághegyek miatt ugyanis a világ nagy jegybankjai nem engedhetik meg maguknak, hogy kamatot emeljenek.
 
Az arany piacán 2013 óta tartó medvepiac véget érhet. 2019-ben már sikerült ledolgozni a 2013-as nagy zuhanást, amikor két kereskedési nap alatt 13,5 százalékot esett az árfolyam, miután többszöri nekifutásra letörte az 1560 dolláros szintet.
 
 
Alacsonyabb kötvényhozamok, vagy magasabb infláció
 
A héten 2019 augusztusa óta ismét negatív tartományba bukott a 10 éves amerikai állampapír reálhozama. A 10 éves papír reálhozamát a 10 éves előretekintő inflációs várakozás nominális hozamokból történő kivonásával számították. 2013-tól vizsgálva az arany árfolyamának és a 10 éves amerikai államkötvény reálhozamának az alakulását, akkor jól látszik a párhuzam. Amennyiben csökken a várható 10 éves reálhozam, az arany árfolyama emelkedik.
 
 
Megfigyelhető, hogy az arany árfolyama egy picit mindig megelőzi az előretekintő reálhozamok alakulását, így felmerülhet a kérdés, hogy ezúttal az infláció növekedésére vagy a kötvényhozamok csökkenésére számítanak-e a befektetők.
Az infláció visszatérésével és tartósan alacsonyan maradó kamatok esetén az arany piacára ismét visszatérhet a bika. A kamatok pedig tartósan alacsonyan maradhatnak, hiszen a világ annyira el van adósodva, hogy egy halványan pozitív reálkamat már jelentősen növelné a globális adósságszolgálatot, mely viszont lassulást okozna.
Ez a hatás magyarázza az arany és a részvények párhuzamos jó teljesítményét.
 
Miért érdemes aranyba fektetni
 
A kötvény vagy részvény a tulajdonosaiknak hozamot biztosíthat, az arany mellett – bár nem fizet hozamot – fontos érvek szólnak. Az árfolyam emelkedésének indokai:
  • Menedékeszköz, ha instabillá válik a világpolitikai helyzet (pl. az aktuális amerikai-iráni konfliktus), akkor az arany iránti kereslet hirtelen megnő.
  • Az ázsiai ékszerkereslet, a közelgő kínai holdújévhez köthető emelkedő igények miatt a január mindig erős hónap az arany életében.
  • A nagy jegybankok – köztük az orosz és kínai – folyamatosan jelentős aranymennyiséget vesznek.
  • Az aranybányák társaságainak folyamatos összeolvadásával csökkenhet a verseny a piacon, kisebb a túlkínálat valószínűsége.
  • Kulcsfontosságú szinteket ostromol az árfolyam
 
1550 dollár fölé szökött az arany árfolyama, azonban az év végén elkezdődött nagyobb emelkedés teljesen független volt az iráni helyzettől. 2019 júniusa óta egy zászló alakzat épült ki az árfolyamban, mely az év végén áttörésre került, és több fontos ellenállást is legyőzött az árfolyam. Amennyiben az arany árfolyama tartósan 1550 dollár felett tud stabilizálódni, akkor hosszabb távon a 2011-ben felvett 1900 dollár körüli abszolút csúcsok is tesztelhetővé válhatnak.
 
portfolio.hu/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.