AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Tökéletes időzítéssel vette az MNB az aranyat

A jegybankok két éve csúcsra járatják a vársárlást, az MNB-nek a 2018 októberi vétel mintegy 115 milliárd nyereséget jelent.
2020-01-11 10:22:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-ban meglévő 3,1 tonnányi aranytartalékát 31,5 tonnára emelte. A vásárlás célja a pénzügyi stabilitás és a piacok Magyarország iránti bizalmának erősítése volt. A napi.hu kifejtette, hogy a 31,5 tonnás aranytartalék eléri azt a szintet, ami az „aranyvonat” idején már rendelkezésre állt. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euroövezeti közép-kelet-európai országok átlagának. Az akkor megvásárolt egymillió unciányi arany árfolyama azóta unciánként körülbelül 370 dollárral, vagyis összesen 370 millió dollárral nőtt. Forintban számolva pedig 115 milliárd fölött van már a nyereség, időközben ugyanis nem csak az arany lett drágább, de a forint árfolyama is csökkent a dollárhoz képest.
 
A jegybankok tavaly is rekord szinten vásároltak, 2018-ban pedig az utóbbi 50 év legnagyobb mennyiségét. A döntésük stratégiai okaira novekedes.hu szerint:
Évezredes értékmegőrző szerep
 • Ez 1970-es években változott meg a Bretton Woods-i rendszer összeomlásával.
 • A központi bankok tartalékai között fontos szerepet töltött be a nemesfém, de a 70-es évek elején nem véletlenül került sor a valutaárfolyamok szabadon engedésére: a fejlett világban felütötte a fejét az infláció, így a dollárnak és más valutáknak le kellett értékelődnie az aranyhoz képest. Az inflációt az olajárrobbanás végképp felhajtotta, de a kamatok is elszálltak érthető módon, esetenként kifejezetten vonzóvá váltak.
A 90-es években elfordultak tőle
 • Az infláció visszaszorulásával egyidőben az állampapírok - köztük az amerikaiak - vonzó hozamot kínáltak.
 • A jegybankok úgy gondolták, az aranynak nincs hozama: a különböző valutákban mérve ára hol emelkedik. Eladták az aranytartalékok kisebb-nagyobb részét, helyettük a világ erős valutáit és a mögöttük álló országok állampapírjait vették.
A válságban felértékelődött a biztonsági szerep
 • 2008 után súlyos zavarok keletkeztek a pénzügyi rendszerben. A jegybankok egy része biztonsági okokból, diverzifikálásként aranyat kezdett vásárolni.
 • A 2010-es 100 tonna után 2011-ben már 500 tonna volt az összes jegybanki vétel, a következő években már 600 tonna körül alakult, 2016-ban esett vissza 400 tonnára.
Jegybankok kirobbanó igényei
 • 2018-ban újra felerősödött a vétel: ekkor vásárolt a magyar és a lengyel jegybank is vásárolt.
 • Megjelentek sokkal nagyobb vásárlók is: Oroszország, Kazahsztán, Törökország és Kína.
A válság után 10 évvel megváltozott a kamatkörnyezet
 • A fejlett országokban a kamatok történelmileg alacsony szintre süllyedtek, államkötvényeiket rendkívül alacsony hozammal lehetett megvenni, sőt, megjelent példátlan módon a negatív hozam is.
 • Igy amiért a 90-es években eladták a jegybankok az aranykészleteket, okafogyottá vált, logikus következményként növelik az aranymennyiséget a tartalékok között.
Geopolitikai tényezők
 • Oroszország a – miután megromlottak a kapcsolatai az Egyesült Államokkal - a dollártaralék leépítése, és az arany részarányának növelése mellett döntött: csak 2018-ban 275 tonna aranyat vett, ami a 656 tonnára rúgó összes éves jegybanki vétel 42 százaléka.
 • Törökország ugyan NATO-tagként az USA szövetségese, a két ország viszonya többször kiéleződött főként a szíriai polgárháborúval összefüggésben.
 • A kereskedelmi háborúvá fajuló amerikai-kínai kereskedelmi vita miatt Kína is hasonló megfontolások szerint járt el.
Elszálló ár
 • Az ár emelkedni kezdett az addigi 1200-1250 dollár közti szintről. Az emelkedés 2019-ben is kitartott, miközben a jegybankok még a 2018-as mennyiségnél is többet, 684 tonnát vásároltak tavaly.
 • India is vásárolt 40 tonnát, holott jegybankja utoljára 10 éve vett aranyat. Feltehetően a gazdasággal együtt a jegybanki tartalék is jelentősen nőtt, ehhez igazították az aranymennyiséget is.
 • A tavalyi évet 1520 dolláron zárta a nemesfém, az idei év első napjaiban a váratlanul kiéleződött iráni-amerikai feszültség miatt az 1600 dollárt is megahaladta.
 
Az MNB vásárlása megfelelő időpontban történt:
https://novekedes.hu/media/e0d/e0d00834e3124127f87d779d75d902133910191d.jpegArany, 3 év. Függőleges vonal jelzi az MNB vásárlásának becsült időpontját
 
napi.hu/novekedes.hu/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.
 
Fotó: Illyés Tibor/MTI
 
A cikkek eredeti, teljes szövege elérhető itt:
https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/matolcsy-mnb-aranytartalek-nyereseg-arfolyam.698086.html
https://novekedes.hu/elemzesek/tolonganak-a-jegybankok-az-aranyert-remekul-idozitett-az-mnb