AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Már megvehető I. Ulászló aranyforintja

A legértékesebb darabbal nyitotta idén az MNB az emlékérem programját
2020-01-21 07:23:00
Az Magyar Nemzeti Bank 2012-ben I. Károly arany érméjével kezdte meg a „Középkori magyar aranyforint” sorozat kibocsátását, melynek célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről, melyeket a nemzetközi kereskedelemben is gyakorta elfogadtak. A sorozat indító darabját – a történelmi hűség jegyében – 2013-ban I. Lajos, 2014-ben Mária, 2016-ban Zsigmond, 2018-ban Albert aranyforintja követte.
 
Január 14.-én „I. Ulászló aranyforintja” elnevezéssel 50 000 forintos címletű arany emlékérmét bocsátottak ki normál, valamint négyszeres súlyú piedfort veretként. Az emlékérme 2000 forint névértékű színesfém változata is megjelent. Az emlékérméket Tóth Zoltán ötvösművész tervezte.
 
Az emlékérme előlapjának fő motívumaként, kissé aszimmetrikusan elhelyezve, I. Ulászló aranypénzein szereplő négyrészű címer jelenik meg a középkori veretekre jellemző kissé szabálytalan gyöngysorral határolva. A négyrészű címer Zsigmond uralkodásától kezdve az aranyforintok jellemző éremképi eleme, amely a családi és a magyar királyság címerelemeit (magyar vágások és kettős kereszt) egyesíti. I. Ulászló pénzeit elődei aranyforintjától a családi címerelemként megjelenő lengyel sas és a litván lovag ábrázolása különbözteti meg markánsan.
Az előoldal másik pénztörténeti utalása az 1400-as évek jellegzetes pénzverő figuráját megjelenítő ábrázolás, amely a korhű verési technikát mutatja be.
Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérme kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a MAGYARORSZÁG felirat, bal alsó negyedköriratban az 50000 illetve a 2000 FORINT értékjelzés, a vízszintes középtengelyen 2 egymás alatti sorban a verési évszám és a BP. verdejegy.
 
Az 50 000 forintos címletű arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm (1 dukát), a piedfort veret súlya 13,964 gramm (4 dukát).
A négyszeres súlyú piedfort veret:

Az emlékérmék hátlapján I. Ulászló aranyforintjának ábrázolása jelenik meg, azzal a módosítással, hogy Szent László alakját az emlékérmét tervező Tóth Zoltán ötvösművész felnagyítva kiemelte az eredeti veret ábrázolásából. A veret körül külső körgyűrűbe szerkesztve felső köriratként az „I. ULÁSZLÓ ARANYFORINTJA” felirat olvasható, alsó köriratként az 1440 és az 1444 évszámok utalnak I. Ulászló magyarországi uralkodásának idejére. A felső és alsó köriratot bal oldalon egy kör alakú díszítőmotívum, jobb oldalon Tóth Zoltán mesterjele választja el.
 
A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm. A színesfém emlékérme:
 
 
A normál veretű arany és a színesfém érme széle sima, a piedfort változatot különleges latin nyelvű peremfelirat „WLADISLAVS DEI GRATIA REX VNGARIE” díszíti, amelynek jelentése Ulászló, Isten kegyelméből Magyarország királya. Mindhárom érmetípus átmérője azonos, 20 mm.
Az arany emlékérméből verdefényes kivitelben 2000 db normál veret, 500 db piedfort veret, míg a színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.
 
Az I. Ulászló aranyforintja emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük az ismeretterjesztés. A kibocsátással pénztörténeti értékeinkre, nemzeti fizetőeszközünk történelmi előképeire, a középkori aranyforintokra kívánja felhívni a figyelmet az MNB. Az arany és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el.
 
2014-től az MNB minden nemesfémből készült emlékérmét színesfém alapanyagú változatban is kibocsát. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg 2020. január 14-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).
 
Megjegyzés:
 
Az arany emlékérem nemcsak történelmünket szimbolizálja. Tökéletes példa arra, hogy bár van névértéke, mégsem ajánlott vásárlás során felhasználni. Ahogy telik az idő, az aranytartalom értékállósága miatt többszörösére emelkedik a vásárlóereje, a limitált kibocsátásból adódó raritás csak „hab a tortán”.
 
mnb.hu/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.