AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

LBMA Good Delivery

Értékesebb, mint a „csak 24 karátos” arany. Érdekli hogyan készült EGYTONNÁS, csodaszép veret, vagy milyen a színarany öntése? Megtekintheti ezt is.
2020-07-11 16:49:00
Az arany évezredek óta a túlélés, vagyongyarapítás és a hatalom eszköze. Azonban nagyon sok idő kellett ahhoz, hogy az ékszerek és a nemesfémtartalmú pénzek mellett megjelenjenek a korszerű, dizájn helyett a koncentrált értéktartásra kialakított befektetési arany termékek.
 
 
Előzmények

Magyarországon 1946 óta, egészen az Európai Unióhoz való csatlakozásunkig nem lehetett befektetési aranyat vásárolni. Az emberek csak ékszer formájában tudtak aranytartalékot képezni, ennek is személyenként megszabott súlykorlátja volt. Ezek után érthetően vannak olyan fogalmak, amelyeket nem ismernek, illetve nem tudják mit jelent ez a hétköznapi élet során.
 
Lényeges különbségek vannak az ékszerarany, a 24 karátos és az LMBA Good Delivery szintű befektetési arany között.
 
Az ékszerek vásárlásánál a forgalmi adó mellett évtizedekig fogyasztási adót (40% feletti), kulturális járulékot és persze a megmunkálás árát, a „fazondíjat” is meg kell fizetni.
Eladásuknál a fazondíjat csak egyedi, nagy értékű, régi darabok aukciós értékesítésénél tudjuk megkapni. Egyébként az összes fent említett adótartalom és a fazondíj elvész, sőt az olvasztás díja is ránk hárul. Az ár a lapja az ékszer színarany tartalma marad.
Az arany erejét mutatja, hogy ha elegendő idő eltelik (8-10 év) ezeket a veszteségeket is elviseli, és jó eséllyel többet kapunk a színarany tartalomért, mint az eredeti ékszerért.
 
A befektetési arany jogi státuszát az adótörvényben az tette lehetővé, hogy 2004. január 1-én hazánk EU-tag lett. A befektetési arany a 0% ÁFA körébe tartozik, minimum 2 gramm súly, és 24 karátos finomság is kritérium. Lényeges, hogy a törvény, és a 0%-os ÁFA a többi nemesfémre (ezüst, palládium, platina) nem vonatkozik!
A súlyhatár eltér a nyugat-európai gyakorlattól, ahol az 1 grammos kiszerelésre is vonatkozik a 0 %-os ÁFA. Itthon viszont ezzel a címlettel adócsalás, vagy orgazdaság valósítható meg – aszerint, hogy a folyamat melyik részén áll az érintett.
A 24 karát a nemesfémgyártásban 995 ezrelék (1000 grammból 995 gramm az arany) finomságtól már igaz, ennek mindenképpen meg kell felelni.
A tömbök vagy rudak (mindkét elnevezés helyes szemben a lapkával, ami hivatalosan félgyártmányt jelöl a gyártás során) jól azonosíthatóak, mert a gyártójel és a súly, sorszám magában az aranyban olvasható. A jelölések csak látható sérüléssel változtathatók, hiszen a színarany rendkívül lágy, könnyen karcolódik.
Nem kérdés, hogy az ékszerekhez képest nagyon nagy az előrelépés. Ezen gyártók temékei azonban nem mindenhol ismertek, és elfogadásuk mintavétel után, akár csak olvasztási áron történik.
 
LMBA Good Delivery szint – a valós etalon a befektetési aranynál
 
Mit is jelent a név? A 2005 júniusban alapított London Bullion Market Association (LBMA, Londoni Aranypiaci Társaság, amely a rúdarany-értékesítés kiemelt követelményeknek megfelelő szereplőit piaci szövetségként fogja össze) Good Delivery kategóriája a befektetési arany minőségének csúcsát jelenti.
 
A London Good Delivery (LBMA) minősítésű, minimum 99,5% (lehetőleg 99,99% ún. négykilences) finomságú színaranyat a világon mindenütt elismerik és elfogadják. A termékek korlátozás nélkül piacképesek, a legmagasabb visszavásárlási áron, karcpróba nélkül.
Bár sokan az ellenkezőjét gondolják, a finomság, az előállítás a legkönnyebben teljesíthető kritérium. A kibocsátó tőkeerejét, a tulajdonosi struktúra stabilitását és az évenkénti kötelező kibocsátást/előállítást is garantálni kell
, az alábbiak szerint:
- az érintett termékre legalább 3 éves gyártói/finomítói tapasztalattal kell rendelkezni
- évente minimum 10 tonna aranyat és 30 tonna ezüstöt kell előállítani
- az éves nettó forgalom 15 millió angol font
- az ország központi banki igazolása, ahol működik
- átlátható tulajdonosi struktúra és menedzsment.
 
Ez a szűrő olyan szigorú, hogy az előállítók minimális töredéke rendelkezik az összes feltétel hosszú távon ellenőrizhető meglétével.
A gyártók listáját a nemesfémkereskedők jól ismerik, és a rudak, verdejelek jellemzőit is. Mivel az arany majdnem háromszor akkora tömegű, mit a vas, és az ólomnál is csaknem kétszer nehezebb, a kibocsátók által megadott kiterjedés (hossz, szélesség, magasság) és a verdejel mellett egy egyszerű ékszerészmérleg elegendő az ellenőrzéshez, nincs szükség mintavételre.
 
Az LBMA minősített gyártók listáját itt láthatja:
http://www.lbma.org.uk/good-delivery-list
További részletek az LBMA hivatalos oldalán:
http://www.lbma.org.uk/good-delivery
 
Így készült az egytonnás ausztrál kenguru, láthatja az arany öntését is:
https://www.youtube.com/watch?v=WF7KpgUZALo
 
 Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.