AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Krőzus

Aranyvagyona miatt 2500 éve szóhasználatunkban ma is ő a nagyon gazdag ember
2020-05-07 16:34:00
Kezdhetnénk a róla szóló ismertetést úgy, ahogy mesék varázsolnak el bennünket…
Élt egy nagy király abban a korban, amikor a tudomány és a filozófia bölcsei, mint a milétoszi filozófusok - köztük Thalész, Anaximadrosz, Anaximenész - alkottak maradandó értéket gondolataikkal. Amikor az ókor hét csodája közül a gízai nagy piramis már másfél évezrede tűrte méltósággal a homokviharokat, Babilóniában már virágzott Szemiramisz függőkertje, amit Nabukodonozor honvággyal telt feleségének, Amüthisznek (a médek királyának leánya) építtetett.
 
Lídia (Lüdia) királya (i.e. 560-547-ig ült birodalma trónján) volt az első uralkodó, aki arany és ezüst pénzérméket veretett és ezzel megteremtette a valódi pénzt, melynek súlyát és fémtartalmát pecsétjével garantálta. Az érmék végső formájukban 2/3 rész arany és 1/3 rész ezüst ötvözésével készültek.
 
 
Kroiszosz, magyar nevén Krőzus jelentős összeggel támogatta az ókor hét csodája egyikének, az epheszoszi Artemisz-templomnak az építését.
Az épület 120 év alatt készült el. 36 oszlopot adományozott a lüdiai király az istennő iránti tisztelete kifejezésére, miután i.e. 560-ban elfoglalta a várost. A templomot i.e. 356-ban – a monda szerint Nagy Sándor születésének éjszakáján – felgyújtották, s teljesen leégett. Ahogy Plutarkhosz szellemesen megjegyezte, valószínűleg azért égett le a templom, mert Artemisz túlságosan el volt foglalva az új hadvezér születésével, és nem figyelt a templomára. (Artemisz templomának maradványai máig is látogathatóak Epheszoszban, körülbelül 50 km-re a mai török İzmir városától.)
 
Miniaturk_009
 
Lídiát Krőzus hódításai tették igazán naggyá: bukása előtt nyugaton az Égei-tengerig, keleten pedig a Halüszig nyúlt. Délen Lükia kivételével a Földközi-tenger partvidékét is ellenőrzése alatt tartotta. Lüdia rendkívül gazdag volt aranybányákban, ami – különösen a pénzverés után – lehetővé tette, hogy a királyok mesés vagyont halmozzanak fel.
Az aranybányák a földfelszínhez közel is rengeteg aranyat tartalmaztak; gyakorlatilag a királyhoz vezető utat és épületeket aranypor lepte. Ez olyan mély benyomást keltett az idegenekben, hogy az elképzelhetelen gazdagság szinonimája lett az uralkodó neve.
 
Az, hogy Krőzus aranyvagyona nem mesés, hanem valóban mesébe illő volt, két és fél ezer év után is őrzi szóhasználatunk emlékezete. Az értelmező kéziszótárak szerint krőzusnak nevezzük azt, aki NAGYON GAZDAG EMBER.
 
2500 éve nem változott az sem, hogy AKINEK ARANYA VAN, MINDIG VAN PÉNZE.
 
wikipedia/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.
 
Képek: wikipedia