AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Karát: a természet alkotta tökéletes mérőszám

A szentjánoskenyérfa igen pontos súlyú magjaival az ókortól gyémántot és aranyat is mértek. A karát a drágakövek tömegének és az arany tisztaságának mértékegysége a mai napig. Megmutatjuk az aranynál a karát és ezrelékes finomság közötti átszámítást.
2020-08-02 16:20:00
A karát elnevezés a szentjánoskenyérfa termésének görög nevéből, a keration szóból ered (később a kereskedők már a karob szót is használták). A mediterrán területeken élő, 20 méteres magasságot is elérő különleges fa magvait az ókorban – azok nagyon hasonló mérete és súlya miatt – precíziós súlymérésre használták. A sötétbarna, mintegy 20 centiméteres termés 8-12 magot zár magába.
 
 
Bonyolította a helyzetet, hogy minden egyes állam „saját” karátegységet használt, és ezek súlya természetesen eltért egymástól. Később a Trójában használatos szemek súlya lett általánosan elfogadott, amelyek 205 mg-nak feleltek meg. Ezt az értéket 1907-ben a metrikus rendszert használó országok 200 mg-ra módosították (metrikus karát), és manapság már ezt az értéket használják az egész világon.
 
Drágakövek
 
A karát a drágakövek tömegének mérésére szolgáló mértékegység. Jele: Kt, angolszász területen ct.
1 Kt = 2×10−4 kg = 200 mg.
 
Arany
 
A karát az aranyötvözet finomsági fokának megjelölésére szolgáló mértékegység. Egy aranyat tartalmazó fémmennyiség karátértéke az a szám, amely azt mutatja, hogy az adott ötvözetben hány huszonnegyed rész arany van.
 
A befektetési aranynál merül fel a minimum 995 ezrelék finomságú, 24 karátos arany és a színarany ennél magasabb finomsága, vagy LBMA Godd Delivery szintek közötti különbség.
Erről a korábbiakban részletesen írtunk:
https://fourgates.hu/article/lbma-good-delivery
 
Az ékszerek esetében a színarany használata nem szokásos. Ennek oka a rendkívüli lágyság, sérülékenység és viselés közbeni gyors kopás.
A „tiszta arany”, színarany 24 karátos, ami azt jelenti, hogy az adott fém mennyiség huszonnégy huszonnegyede (azaz 100%-a) van aranyból, míg a 18 karátos aranyötvözet aranytartalma tizennyolc-huszonnegyed rész, a 14 karátos aranyötvözet aranytartalma pedig tizennégy-huszonnegyed rész.
 
Az arany finomságának jelölése gyakran az aranytartalom ezrelékes formában történő fémjelzésével történik: pl. 14 karát esetén ez az 585 szám feltüntetését jelenti, ami az 58,5%-os aranytartalomra utal.
(A nemesfémkohászatban az ékszer alapanyag előállításánál igazából az ezrelék megnevezése a használatos, nem 14 karátos szinítést végeznek, hanem 585-ös készül.)
 
A vásárlók a kereskedelemben a karátszámok alapján tájékozódhatnak, pl.:
18 karát: az ötvözet aranytartalma tizennyolc huszonnegyed rész = 75,0%
14 karát: az ötvözet aranytartalma tizennégy huszonnegyed rész = 58,5%
8 karát: az ötvözet aranytartalma nyolc huszonnegyed rész = 33,3%
 
Fentiekből látszik, hogy minden egyes karát 4,167%-os arany tartalmat jelent.
 
Az ékszerarany színe és a karát
 
A szín kialakítása nem befolyásolja a karátértéket, melyet a világon nemesfémhitelesítő beütéssel igazol az érintett ország arra kijelölt hatósága. Tehát a karát hivatalos jelölése az aranytartalom garantálása. Emellett a gyártójel beütése is szerepel.
Bő két-három évtizedig az ékszeripari trend az úgynevezett zöldessárga aranyat preferálta alapszínként. Ekkor több ezüst került az ötvözetbe. Az elmúlt években ismét az ún. vörösarany viselete lett divatosabb, ahol a réz adja a színt. A fehérarany régóta népszerű, nem minden gyártó tudja a tökéletes színt produkálni – bár ez csak a valóban hozzáértők számára érzékelhető különbség.
A fenti három színt egyedi dizájnoknál remekül tudják egy ékszernél is kombinálni.
Csaknem 15 éve a nemesfémgyártók különleges színekkel is elképesztik a vásárlókat; rózsaszínű és kék arannyal, melyek ötvözési arányait nem teszik közzé, erősítve egyediségét.
 
 
wikipedia/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.