AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Itt az új aranyláz

Az aranyat sosem kedvelő Warren Buffett 565 millió dolláros részesedést vásárolt a világ második legnagyobb aranybányájában. Financial Times elemzés arról, hogy a nyugati befektetők ellensúlyozták a gyenge keleti keresletet.
2020-09-29 08:59:00
 
Warren Buffett mindig kigúnyolta azokat az embereket, akik befektettek az aranyba, haszontalan fémnek nevezve, amelyet „Afrikában vagy valahol kiásnak a földből”, és a „sokáig tartó félelem útjának”. Idén azonban az „Omaha bölcs” csatlakozott a befektetőkhöz, köztük a világ legnagyobb fedezeti alapjához, a Bridgewater Associates-hez, hogy felvásárolják a legújabb aranykapacitást, ami elősegítette, hogy az árak ezen a nyáron rekordmagasságba emelkedjenek.
 
A második negyedév során Buffett Berkshire Hathawayje 565 millió dolláros részesedést vásárolt a világ második legnagyobb aranybányászában, Barrick Goldban. Az Afrikában, Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban bányászó Barrick részvényei 37 százalékkal emelkedtek április eleje óta. Szintén a második negyedévben a Bridgewater arannyal fedezett, tőzsdén kereskedett alapokba fektetett be - amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy fizikai aranyat vásároljanak, mint egy részvényt - 316 millió dollár értékben a cég beadványai szerint.
 

Warren Buffett csatlakozott a befektetőkhöz, hogy felvásárolják a legújabb aranylázat © Johannes Eisele/AFP via Getty
 
A nyugati befektetők ilyen érdeklődése az arany árának emelkedését váltotta ki 2018 nyarán, a 1160 dolláros mélypontról az augusztusi rekordmagasságra, 2073 dollárra - ezzel a nemesfém a bolygó egyik legjobban teljesítő pénzügyi eszközévé vált.
 
A koronavírus gazdasági hatásaival és a negatív kötvényhozamokkal szembeni növekvő félelmek miatt idén több mint 60 milliárd dollárt fektettek be aranyalapú ETF-ekbe, 50 százalékkal többet, mint 2009-ben a pénzügyi válság idején.
 
A világjárvány meggyőzte a befektetőket arról, hogy az arany a portfólióikba tartozik, mint fedezet az ingadozó részvénypiacok, a legalacsonyabb kamatlábak és a gazdasági teljesítmény csökkenése ellen. David Tait, az Arany Világtanács vezérigazgatója szerint egyes nagybefektetők aranyat akarnak védelemként a gazdasági lassulás vagy fordított inflációnövekedés okozta lehetséges defláció ellen.
 
Aranyláz: pengetnek a tőzsdén kereskedett alapok
Arannyal fedezett ETF-ek által kezelt összes eszköz (millió uncia)
 
Az arany a globális tőzsdék összeomlása után először márciusban esett, augusztus elejére 22 százalékkal erősödött.
 
Az arany hagyományos szívében, Indiában és Kínában az idei kereslet azonban legfeljebb enyhe volt: a két legnagyobb fogyasztói piacon a vásárlók eladták aranykészleteiket, vagy hitelt vettek fel rájuk, mivel az árak helyi valutákban rekordmagasságot értek el.
 
Kínában az aranyra 53 dolláros unciás árengedményt adtak a globális piacokon a belső kereslet gyengesége és a fém exportjának korlátozása miatt. Mivel a lakossági fogyasztás kulcsfontosságú jelzés az árucikk intézményi befektetők számára gyakorolt erősségéről, ez a divergencia veszélyeztetheti az arany növekedését, ha a nyugati kereslet csökken, ahogyan ez a pénzügyi válság után is megtörtént, amikor az arany ára az unciánként 1920 dolláros csúcsról zuhant. Az arany ETF-ek a globális aranykereslet 35 százalékát teszik ki, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 8 százalékkal, de a beáramlás lassulni kezdett. A világ legnagyobb arany ETF-je, az SPDR Gold Shares nyolc hónap alatt először szeptemberben regisztrált pénzfelvételt.
 
Az arany árfolyamemelkedésének hirtelen megtorpanása sértené a világ néhány legnagyobb befektetőjének érdekét, és a nagy technológiai részvényeken kívül eltávolítaná a globális tőzsdék néhány fényes foltjának egyikét. Ez veszteségeket eredményezne a lakossági befektetők számára is, akik bizonytalan munkaerőpiaccal szembesülnek a járvány és a megtakarítási számlák továbbra is alacsony kamatai miatt. Az arany ára 9 százalékkal csökkent az augusztusi csúcs óta, míg az aranybányák részvényei 13 százalékkal csökkentek. "Az egyik kockázat [szcenárió] itt az, hogy az ázsiai vevők padlót helyeznek a piac alá" - ez károsítja a lakossági befektetők bizalmát, akik arannyal fedezett ETF-eket vásároltak - mondja Adrian Ash, a BullionVault online aranytőzsde kutatási vezetője. - De mivel a kereslet annyira abszolút a nagy fogyasztói nemzeteknél, hol lesz ez a padló?
 
Mivel az ETF-ek hozzájárultak az ár rekordmagasságba emeléséhez, az indiai és a kínai fogyasztók eladják az aranyukat.
 

A nyugati befektetők ellensúlyozzák a gyenge keleti keresletet
 
Csökken a fogyasztói kereslet
 
Az indiai pénzügyi főváros, Mumbai forgalmas szomszédságában található, közel 100 éve kereskedő Popley Eternal ékszeráruház jellemzően az esküvők és fesztiválok előtt az arany nyakláncokat és fülbevalókat vásárló ügyfelek nyüzsgésére szolgálja ki, a tételek körülbelül 50 000 Rs-tól (680 USD) indulnak.
 
Ám az üzlet júniusban azután nyitott meg, hogy az ország szigorú koronavírus-bezárását feloldották, a pandémiát megelőző szintre mégsem nem tért vissza. A három hónapos leállás gyakorlatilag minden gazdasági tevékenységet leállított. Suraj Popley, a tulajdonos elmondása szerint a vállalat mintegy negyedével, 20-ra csökkentette létszámát, az eladások olyan alacsonyak, hogy a jelenlegi környezetben eladott tárgyak „bónusznak” számítanak.
 
A gazdasági zuhanás által sújtott indiai fogyasztók inkább a családi ékszerek eladását vagy a nemesfémekkel szembeni hitelfelvételt választják, hogy a lehető legjobban kihasználják a magas globális árakat. "Az emberek aranyat akarnak adni, ha készpénzre van szükségük, ha likviditásra van szükségük" - mondja. "Nagyon kevés ember jön vásárolni."
 
 
India és Kína együttesen a globális aranyvásárlások több mint felét adja
 

 
[Area chart showing demand for gold, in tonnes. Half of consumer demand for gold comes from China and India]
 
Azonban a kereslet Indiában 56 százalékkal csökkent az idei év első felében az Arany Világtanács szerint, és alig több mint a fele Kínában-  bár az indiai kereslet augusztusban élénkült.
 
Indiában a nemesfém egyedülállóan fontos szerepet játszik családi, ünnepi és vallási alkalmakkor. A dél-ázsiai ország a világ legnagyobb aranykészletével rendelkezik az UBS szerint, 25.000 tonnával, mely a háztartások tulajdonában van, és templomokban van elrejtve.
 
Még befektetés céljából is sok indiai hagyományosan inkább a fizikai fémeket halmozza fel, mintsem ETF-ekbe vagy más rendszerekbe vásárolna. Az arany ékszerek státuszt adnak, miközben örökségként lehet hagyni a gyerekeknek, és szükség esetén zálogba helyezni őket.
 
Aranyraktár a Dzhejiang tartományban, Lin’anban.
Kínában visszaestek az ékszervásárlások a koronavírus-korlátozások miatt © China Daily / Reuters
 
"Van érdeklődés az arany iránt" - mondja Terence Lucien, a Walmart tulajdonában lévő bangalorei digitális fizetési vállalkozás, a PhonePe befektetési alapjainak vezetője. "Az indiaiak hagyományos módon vásárolták, sőt volt, aki feleslegesen vásárolt."
 
Az ékszerek iránti kereslet azonban visszaesett. A pandémia drámai bezárásra kényszerítette a kiskereskedelmi egységeket, és most a gazdasági és közegészségügyi mély csapás sújtja a járvány miatt az országot, amely több mint 5,8 millió koronavírus-esetet és több mint 92 000 halálesetet regisztrált.
 
Az esküvőket elhalasztották, mivel India naponta több mint 80 000 új fertőzést regisztrál, míg a gazdasági veszteség - a bruttó hazai termék 24 százalékkal csökkent a június végéig tartó három hónapban - csökkentette a hivalkodó kiadások iránti kedvet.
Shekhar Bhandari, a Kotak Mahindra Bank nemesfémekért felelős vezetője azt mondja, arra számít, hogy a kereslet vissza fog kúszni, amint a legsúlyosabb pandémiának vége lesz. „Halasztották-e az esküvőket? A válasz Igen ”- mondja. „Csökkenni fog a házasságok száma hosszú távon? Nem."
 
Indiában a nemesfém egyedülállóan fontos szerepet játszik családi, ünnepi és vallási alkalmakkor
© Travel Asia / Alamy
 
Árnyomás
 
A világjárvány a fizikai arany iránti kereslet hosszabb távú csökkenését okozta az 1,4 milliárdos országban, az egyre növekvő pénzügyi műveltség és az olyan termékekhez való hozzáférés miatt, amelyek sokakat arra késztetnek, hogy a nemesfémen kívül diverzifikálják részesedéseiket. A fogyasztói kereslet a 2010-től 2015-ig tartó évi átlagosan 900 tonnáról tavaly 700 tonnára csökkent az UBS szerint.
Az elmúlt években számos kormányzati program, amely a keresletet pénzügyi szempontból termelékenyebb eszközökbe - például arannyal fedezett kötvényekbe - irányítja, nem tudta megállítani a csökkenést.
 
Kínát is sújtotta az ékszer-vásárlások visszaesése a koronavírus-korlátozások következtében, és habozott magas áron aranyat vásárolni. Az Arany Világtanács szerint Kínában a kereslet az év első felében 2007 óta a legalacsonyabb szintet érte el, 152,2 tonnát.
 
A svájci aranyexport az Egyesült Államokba terelődik
 

 
A világjárvány társadalmi és gazdasági zavaró hatása felgyorsíthatja a fizikai arany kereslet csökkenését Indiában és Kínában, és aláássa a világ befektetőinek létfontosságú fogyasztói bázisát.
 
Idén aranyrudakat szállítottak Ázsiából az Egyesült Államok és London páncéltermeihez a svájci finomítókon keresztül, hogy támogassák az arany ETF iránti növekvő keresletet. De ha a nyugati kereslet lelassul, akkor ezek a mennyiségek nyomást gyakorolhatnak a piacra - ami nyomást gyakorol az árra Jeremy East, a hongkongi székhelyű, korábbi Standard Chartered bankár szerint.
"Ebben az évben nem kerül arany Kínába és nagyon kevés Indiába" - teszi hozzá East. „Ez azt jelenti, hogy a [nyugati] ETF srácoknak folyamatosan vásárolniuk kell, [különösen] ha Kína és India év végén még mindig nem vásárol... Ennek az aranynak valahol otthont kell találnia. A piacnak több pénzre van szüksége ahhoz, hogy folyamatosan felszívja ezt az aranyat. ”
 
Egy alkalmazott 12,5 kg-os aranyrudat tart az Argor-Heraeus SA aranyfinomító és rúdgyártó üzemében, Mendrisio-ban, Svájcban. © Sebastain Derungs/AFP via Getty
 
 
A szakadék áthidalása
 
Az indiai technológiai vállalatok „digitális arany” alkalmazások felajánlásával igyekeztek áthidalni a fizikai és befektetési kereslet közötti szakadékot. A különféle szolgáltatások lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy az érmék és rudak kézbesítése előtt megvásárolják és tárolják a fémet, ha készpénzt szeretnének kivenni.
Az Amazon augusztusban dobta piacra a digitális aranyterméket, csatlakozva Lucien úr PhonePe-jéhez, a Google-hez és az Alibaba által támogatott Paytm-hez, amelyek az utóbbi években saját ajánlataikat indították el.
 
Varun Sridhar, a Paytm Money vezérigazgatója szerint ezeknek a termékeknek elő kell segíteniük Indiában a fizikai aranykereslet növelését, mivel a pusztán virtuális befektetések - például az ETF-ek - étvágya továbbra is korlátozott. A Paytm lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy rúpiaért kezdhessenek aranyat vásárolni.
 
"Nagyon sok érzelem és érzés van abban a sárga fémben" - teszi hozzá. „A befektetési alap nem nyújt elégedettséget, ha buliban viselnék. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező pár évtizedben az arany továbbra is nagyon fontos helyet foglal el az indiai fogyasztóknál.
 
A Perth Mint Physical Gold ETF bevezetése tavaly a New York-i tőzsde emeletén
© Michael Nagle/Bloomberg
 
 
Indiában a digitális arany iránti kereslet ugyan növekszik, de továbbra is kialakulóban van. A Paytm szerint azok az ügyfelek, „akik az aranyvásárlást komoly megtakarítási lehetőségnek tartják”, általában csak 3.120 rúpia (43 dollár) és 5.200 rúpia közötti értéket tartanak a platformjukon lévő fémből.
Popley, a mumbai ékszerész a generációk közötti keresletváltásra számít, mivel a fiatalabb fogyasztók inkább a gyémántok mellett döntenek. "Az emberek jelenleg nincsenek abban a hangulatban, hogy sok ékszert vásároljanak" - mondja. Arra várnak, hogy mi fog történni a következő három, vagy négy hónapban.
 
A fogyasztók Kínában is új vásárlási módok felé fordulnak, augusztusban két új arany ETF-t dobtak piacra. De a kínai arany ETF-piac csak 3 százaléka az Egyesült Államok méretének, 4 milliárd dollár vagyonnal. A kínai fogyasztók az ETF helyett inkább aranyrudakat vásárolnak, amelyeket otthon tárolnak - mondja Xiao Fu, a Bank of China International elemzője. "A kínai emberek még mindig gondolkodnak az aranyvásárlás hagyományos csatornáin, például ékszereken, rudakon vagy érméken" - mondja. " Összehasonlítva a kínai részvénypiaccal nem számíthat arra, hogy sok pénzt fog keresni aranyban, mivel a fiatalabb generáció részvényekbe és bitcoinba fektet be."
 
Tait, volt befektetési bankár úgy véli, hogy az arany által támogatott új pénzügyi termékek Indiában és Kínában az elkövetkező néhány évben „exponenciálisan” növekednek, összehangolva a piacokat a nyugattal. Ez jobban összekapcsolná Ázsia aranypiacait Európával és az Egyesült Államokkal - teszi hozzá. "A világ aranypiacának minden negyedét ezen a ponton teljesen optimalizálják" - mondja Tait. "A nyugati valamint a keleti intézményi és lakossági befektetők a következő pár évben online lesznek elérhetők."
 
Barrick Veladero aranybányája Argentínában, San Juan tartományban. A vállalat a világ második legnagyobb aranytermelője © Marcos Brindicci/Reuters
 
Az aranybefektetők egyelőre emésztik az európai koronavírus-fertőzések második hullámának a globális gazdaságra gyakorolt hatását. Arany helyett sok befektető özönlött a dollár relatív biztonságába.
 
Az aranyvásárlók fáradtság jeleit mutatják David Govett, a nemesfémek veterán kereskedője szerint. De mivel a közelgő amerikai elnökválasztás és a világjárványnak nincs vége, Buffett úr véleménye az aranyról nem lehet rossz fogadás - mondja Govett.
 
„A Covid-19-es ügyek egyre nőnek, a kormányok ismét pánikba esnek, a gazdaságok egy második lezárás veszélyével néznek szembe. Összességében tökéletes viharnak kell lennie az aranyért”- mondja. "Túl sok a bizonytalanság a világon ahhoz, hogy az arany gyenge legyen."
 
 
H. Sanderson, B. Parkin, Financial Times/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.