AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Idén 1700-1800 dolláros (válság esetén 2000), öt év múlva 3000-8000 dolláros árat valószínűsít a GoldSilver elemzője

Jeff Clark nyolc gazdasági tényező várható hatását összevetve határozta meg a várható árakat
2020-03-04 09:29:00
A legtöbb áremelkedés nem ér többet, mint egy esernyő a hurrikánban. Olyan sok tényező van, oly sok folyamatosan változó változó, hogy még a legképzettebb alapokkal bíró feltevések sem találhatnak célba.
Ezenkívül egyes előrejelzők egyetlen kérdésre alapozzák előrejelzéseiket. "A kamatlábak emelkedni fognak, az arany csökkenni fog." Ez nem is pontos állítás, nem is beszélve az ésszerű előrejelzésről (ez az arany árát befolyásoló reálárfolyam - a kamatláb mínusz az infláció).
Tehát ehelyett a 2020-ra szóló aranyár-előrejelzésem az aranypiacot befolyásoló elsődleges tényezőket fogja megvizsgálni, hogy meghatározzuk, valószínűleg-e mindegyik az árat ebben az évben magasabb vagy alacsonyabb szintre állítva. Ezekkel a tényezőkkel, valamint néhány hosszú távú előrejelzéssel fejezem be az árak valószínűsítését – nyitja meg tanulmányát Jeff Clark, a GoldSilver senior elemzője.
 
A legfontosabb tényezők, amelyek Jeff Clark véleménye szerint befolyásolják az arany árát ebben az évben:
     • Az amerikai dollár
     • Befektetési igény
     • Központi bank vásárlása
     • A COMEX kereskedési volumene
     (Commodity Exchange, New Yorki árutőzsde egy részlege)
     • Műszaki mutatók
     • Új bányák kínálata
     • Jövőbeli gazdasági és monetáris (pénzügyi) tényezők
Ez szórakoztató lesz, szóval ugorjunk bele!
 
Az amerikai dollár
Az amerikai dollár-index (DXY) 2019-ben az eddigi legkisebb éves mozgással zárt, mindössze 0,24% -kal. Időközben az arany 18,8%-kal nőtt tavaly. Az arany és az amerikai dollár fordítottan korrelál az idő kétharmadával (amikor az egyik felemelkedik, a másik csökken, és fordítva). Míg a globális befektetők általában bizonytalanságok idején mozognak az amerikai dollár felé, ez a mozgás tavaly elcsitult, például a Kínával folytatott kereskedelmi háború ellenére - ehelyett aranyba fektettek.
 
Ha a dollár esik, vagy szintet tart ebben az évben, akkor az arany ára…
 
 
A fizikai aranyba történő befektetés igénye
A fizikai fém iránti kereslet az Egyesült Államokban már néhány éve enyhe. Az arany iránti általános befektetési igény azonban felgyorsult. Az aranyfedezetű ETF-ek részesedései négy évben felfelé mutatnak, amint azt a következő ábra mutatja. És vegye észre 2019 végén a hullámváltást!
A fizikai aranyba történő negyedéves befektetési igények alakulása:
 
A befektetők arany iránti érdeklődése valószínűleg továbbra is magas lesz ebben az évben, mivel még nem valósultak meg azok az okok, amelyek miatt aranyat vásároltak - azért, hogy megvédjenek a túlértékelt piacoktól, és hogy biztosítsák a recesszió vagy válság lehetőségét.
 
A folyamatos ETF-kereslet valószínűleg ilyen nyomást gyakorol az arany árára…
 
 
 
Jegybanki vásárlások
A központi bankok szerte a világon aranyat tartanak tartalékként. Ha úgy gondolják, hogy többre van szükségük, akkor többet vásárolnak.
Nos, lássuk, hogy mit csináltak 2007 óta.
 
A világ aranytartaléka 1965 óta:
A globálisan központi bankok az elmúlt 10 évben gyorsított ütemben vásároltak aranyat, tavaly még a szokásos ütemnél is többet. Ez egy erős felfelé mutató trend. Az Arany Világtanács jelentése szerint bár a vásárlás üteme lassulhat, teljes mértékben arra számítanak, hogy a vásárlás folytatódni fog. És a folyamatos vásárlásuk az arany árának egyik legnagyobb támogatási forrása.
 
Folyamatos központi banki vásárlások = egy olyan arany ár, amely valószínűleg...
  
 
 
COMEX kereskedési volumenek
Mindeközben az aranykereskedelem volumene a COMEX-ben még soha nem volt magasabb.
Az aranykereskedelem mennyisége rekordmagasságon:
A világ legnagyobb határidős piacán a kereskedők több aranyszerződést vásárolnak, mint valaha, ez egy szokatlanul bika piaci (emelkedő részvényárakkal bíró) mutató. És ha többet vásárolnak, mint eladnak, az ár magasabb lesz.
 
Nincs jele annak, hogy a COMEX megnövekedett aktivitása leáll, így az arany ára…
  
 
 
Technikai elemzések kilátásai
A technikai elemzés nem mindig megbízható, de Dominick Graziano, hivatásos kereskedő hétszámjegyű brókerszámlát hozott létre kizárólag a technikai kereskedésből. Természetesen nem ő az egyetlen, aki megfigyelte az arany kitörését a 6 éves kereskedési tartományból tavaly.
Számos technikai mutató azt mondja Dominicknek, hogy bika piac, élénkülés várható az arany áránál.
Valójában azt mondja: „Összességében sokkal magasabb az arany ára. Nem vagyok biztos benne, hogy újra meglátogatunk 1500 dollárt, de biztos vagyok benne, hogy soha többé nem fogunk látni 1400 dolláros árat - ha mindkét kézzel vásárolunk!"
 
A 2020-ra vonatkozó technikai kilátások szerint az arany ára valószínűleg…
  
 
 
Új bányák kínálata
A legtöbb aranyelemző elismeri, hogy az aranybányák kínálata csökkenni fog. A közelgő aranyellátási hiány szempontjából az ad okot az aggodalomra, hogy ehhez nem szükséges külső erő. Bezárnak. Továbbá, ahogyan látni fogjuk, a bányák nem tudják egyszerűen vagy gyorsan növelni kitermelésüket még akkor sem, ha az aranyárak ugrálnak. Ez a valami, amiről valamicskét tudok, miután évek óta az iparban a bányák elemzőjeként dolgoztam - írja Jeff Clark.
 
Itt egy gyors magyarázat, hogy milyen nagy a probléma. A MinEx Consulting ipari csoport az alábbi mértéktartó statisztikákat jelentette.
2012-ben az aranyipar 11,8 milliárd dollárt költött a feltárásra. 2019-ben csak 4,4 milliárd dollárt költöttek el. Nyilvánvaló, hogy ha kevesebben keresnek aranyat, kevesebb aranyat lesz.
2000-ben 42 fontos aranylelőhely felfedezése történt (egy millió uncia, vagy annál nagyobb), 2019-ben csak három.
1985-ben az egész világon kitermelt arany átlagos minősége az ércben 5,17 gramm/tonna volt. 2017-ben csak 1,64 gramm/tonna. Ez azt jelenti, hogy az „egyszerűen bányászható” aranyat már mind megtalálták.
• Az új aranylelet bányászatának átlagos költsége 30 évvel ezelőtt 53 millió dollár volt - ma 149 millió dollár, az infláció szinte kétszerese.
• A becslések szerint 30,9 milliárd dolláros érték jött létre az aranykutatásból 2009 és 2018 között, de az ipar 67,5 milliárd dollárt költött ennek az értéknek a felkutatására!
Ahogy a MinEx megállapítja: „… az ipar küzd a bányászott uncia visszapótlásával.  Ennek súlyos következményei vannak az arany jövőbeli árára.”
 
Ha növekszik a kereslet, és csökken a kínálat, akkor az arany ára válaszol erre az alapvető kínálati/kereslet egyenletre és…
  
 
Jövőbeli gazdasági és monetáris (pénzügyi) tényezők
A fenti okok mindegyike remek és jó, de az egyik legfontosabb ok, amiért túlsúlyban van az arany és ezüst a történelem ezen pontján, a jelenlévő számos, megnövekedett kockázat. Mike ezeket az arany és ezüst megvásárlásának 10 legfontosabb oka című videójában foglalja össze, amelyek mindegyikénél utalnak egy olyan időszakra, amelyről úgy gondolja, hogy előbb-utóbb magasabbra emeli az aranyat. Top 10 Reasons to Buy Gold and Silver video
Az arany nagyszerű háttere adja meg, hogy miért kellene a befektetőknek fizikai aranyat vásárolni ebben az időben - az ár végül sokkal magasabb lesz, mint jelenleg.
Ezen katalizátorok néhány példája az eszközbuborékok felrobbantása vagy a tőzsdei összeomlás. Nem tudjuk, hogy ezek a dolgok idén történnek-e, de jó tudni, hogy az arany történelmileg emelkedett a tőzsdei összeomlások során, valamint a recesszió idején. Ez az egyik legjobb fedezeti ügylet, különösen ha a tőzsde medvepiacra lép, vagy a gazdaság lassul.
 
Ha a tőzsde megfordul vagy recesszió lép fel, akkor az arany ára valószínűleg…
  
 
Mit tudná lenyomni az arany árát?
Az elsődleges dolgok, amelyek az aranyat árát lejjebb nyomhatják, a tőzsde folytatódó szárnyalása és az infláció növekedésének hiánya lesz.
 
Ha ezek a megvalósulnak, és a többi katalizátor visszafogott, akkor az arany valószínűleg:
 
Jeff Clark 2020-ra és 5 évre vonatkozó aranyár-előrejelzése
Láthatja, hogy véleményem szerint az aranyat befolyásoló tényezők többsége várhatóan magasabbra fogja emelni az árat ebben az évben.
 
Mindent összevetve a 2020-as várható aranyárak kilátásaim:
• Minimális magasság: 1700 USD
• Magas lehetőség válság nélkül: 1800 dollár
• Feltételezésem nagy, súlyos válság esetén: 2000 dollár
   (minden idők legmagasabb értéke!)
• Annak valószínűsége, hogy ennek a ciklusnak az 1050 dollár a mélysége (12-17-15) a következő: 90%
• 2021-ben magasabb aranyár valószínűsége: 95%
• Lehetséges ötéves magasság: 3000–8000 dollár
 
Ennek az elemzésnek a legfontosabb üzenete az, hogy még ha az arany ebben az évben is csak csekély mértékben növekszik, vagy akár csökkenne, ritkán fontosabb a birtoklása. Ez azt jelenti, hogy az alacsony áron kell vásárolni, különösen azok számára, akiknek nincs elegendő tőkéje.
 
Természetesen számos tényező befolyásolja az arany árát rövid és hosszú távon is. Ha többet szeretne megtudni az aranyba és ezüstbe történő befektetésről, valamint arról, hogy mi várható a gazdaságok, piacok és pénznemek számára, töltse le ingyen Mike Maloney legkeresettebb könyvét, Útmutató az aranyba és ezüstbe történő befektetéshez:
Guide to Investing in Gold & Silver.
 
 
goldsilver.com/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.