AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Hirtelen kiugrások, vagy tartós erősödés?

Az Arany Világtanács a közelmúlt aranyárfolyam-alakulását elemzi; sprint, vagy maraton? Az áremelkedés szerintük nem hirtelen fellángolás, sőt, a feltörekvő ciklus még a korai szakaszában van.
2020-07-30 14:29:00

Az elmúlt években az arany teljesítménye általánosságban véve pozitív tendenciát mutat. A globális COVID-19 világjárvány azonban még inkább nyilvánvalóvá tette az arany relevanciáját, és felgyorsította az áremelkedés folyamát.
 
Az arany ára 17%-kal nőtt 2020 első felében, majd további 10% -kal növekedett júliusban.
A legutóbbi áremelkedés gyorsan bekövetkezett, amely a kifejezetten gyenge fogyasztói kereslettel párhuzamosan a közeljövőben az aranyár volatilitását (hektikus változásait, kilengéseit) eredményezheti. Úgy véljük azonban, hogy a COVID-19 világjárvány szerkezeti változásokat hozhat az eszközallokációban, és hogy vannak erős alapvető okok, amelyek hosszú távon támogatják az aranybefektetést – jelenti ki az Arany Világtanács.
 
Az új rekordmagasságról
 
Az arany árfolyama július 28-án új csúcsot ért el, elérte az LBMA aranyárának unciánkénti 1.940,9 dolláros értéket, és napközben 1 981,3 dollár fölé is emelkedett. 2011. szeptember 5-én napközbeni csúcspont 1 921,2 dollár volt, a következő napon az ázsiai kereskedési órákban is elérte.
Ennek a mérföldkőnek a nyomán a befektetők két kulcsfontosságú kérdést tesznek fel:
Hogyan hasonlít ez a korábbi csúcsokhoz?
Fenntartható-e az áremelkedés?

 
A feltörekvő ciklus történelmileg még a korai szakaszában van
 
Az arany eddigi teljesítménye 2020-ban figyelemre méltó. Július 28-ig 27%-kal növekedett, jelentősen meghaladva az összes főbb eszközt.
Ezt a felfelé irányuló lépést az alábbiak kombinációja okozta:
1) nagy bizonytalanság,
2) nagyon alacsony kamatlábak és
3) pozitív áremelkedés - ezek mindegyike támogatja a befektetési igényeket.
Azonban okkal feltételezhetjük, hogy még a ciklus elején lehetünk.

 
A COVID-19 világjárvány még messze nem ért véget, és ami még fontosabb: a világgazdaságra gyakorolt hatását még vizsgálni kell.
Vannak arra utaló jelek, hogy néhány ország, például Kína, Dél-Korea, Németország és más európai nemzetek a kilábalás fázisában vannak. Globális szinten azonban eközben a gyors felépülés korai reményei mind elszálltak. Ehelyett a piaci szereplők a mély göndörben megragadva keresik az utat a kilábaláshoz, amely bizonnyal hosszabb folyamat lesz.
A központi bankok agresszív módon csökkentették a kamatlábakat, gyakran mennyiségi enyhítéssel és más nem hagyományos politikai intézkedésekkel kombinálva. A kormányok emellett a helyi gazdaság támogatása érdekében hatalmas mentőcsomagokat is jóváhagytak. És még sok másra is szükség lehet. Ezek a kezdeményezések felvetették az aggodalmakat, hogy nem az alapvető fundamentumok, hanem az egyszerű pénz táplálja a tőzsdei rallyt, és hogy a rendszerbe pumpált összes kiegészítő pénz nagyon magas inflációt, vagy legalábbis valutagyengülést eredményezhet.
 
Hosszabb távon nézve az arany ára 2008 elején több mint kétszeresére emelkedett, körülbelül unciánként 900 dollárról - a globális pénzügyi válság következményeként a több mint három évvel későbbi csúcsra. Ezzel szemben alig 30%-kal növekedett a COVID-19 világjárvány kezdete óta.
Ezen túlmenően, az inflációval kiigazítva az arany ára ma kevesebb, mint 200 dollárra van a 2011-es szinttől, az 1980. január 21-i rekordmagasság alatt, ami a mai pénzben körülbelül unciánként 2800 dollár.
 

A Bloomberg, ICE Benchmark Administration, World Gold Council középtávú kilátásokat elemző cikkét, és táblázatát itt tekintheti meg:
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-outlook-2020-mid-year
 
 
gold.org/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.