AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Felelősségteljes aranybányászati alapelvek

Az Arany Világtanács egyértelmű elvárásai az aranybányászati ágazat legfontosabb környezeti, társadalmi és irányítási kérdéseivel foglalkoznak.
2020-02-12 12:56:00
Az Arany Világtanács (Word Gold Council, WGC), az aranyipar piacfejlesztő szervezete tavaly ősszel jelentette be a felelős aranybányászati alapelveinek bevezetését. Az alapelvek olyan keretet jelentenek, amely egyértelmű elvárásokat fogalmaz meg a fogyasztók, a befektetők és az értékesítési lánc alsó szintje tekintetében az illetékes aranybányászat szempontjából. Az Arany Világtanács tagjaival, a világ vezető aranybányászati társaságaival együttműködve meghatározta azokat az alapelveket, amelyek véleménye szerint az aranybányászati ágazat legfontosabb környezeti, társadalmi és irányítási kérdéseivel foglalkoznak.
A WGC célja, hogy a felelősségteljes aranybányászati alapelvek hiteles és széles körben elismert keretrendszerré váljanak, amelyen keresztül az aranybányászati társaságok meggyőződhetnek arról, hogy aranyukat felelősségteljesen állították elő – ez a fogyasztók számára is egyre fontosabb szempont.
 
A felelősségteljes aranybányászati alapelvek célja a meglévő szabványok és eszközök egységes keretben történő elismerése és összevonása. Az alapelveket végrehajtó társaságoknak külső bizonyosságot, bizonyítást kell szerezniük egy harmadik féltől, független biztosítási szolgáltatótól. Ez további bizalmat biztosít az aranyvásárlók számára abban, hogy az általuk vásárolt arany felelősségteljes bányászati tevékenységből származik.
 
Az Arany Világtanács nevében Gary Goldberg, a Newmont Goldcorp vezérigazgatója felügyelte a kezdeményezést. Elmondta: „A szigorú környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási elvek betartásának minden felelős aranybányászati vállalkozás kulcsfontosságú elemének kell lennie, ezért az Arany Világtanács tagjai és az ipar kulcsfontosságú érdekelt felei együttműködtek a felelős aranybányászati alapelvek kidolgozásában. Tekintettel arra, hogy a képviselők folyamatosan összpontosítanak az ESG (társadalmilag felelős beruházások, bővebben erről a Megjegyzésben) teljesítményének javítására, a felelősségteljes aranybányászati alapelvek kialakítása a napi munkamódszereink természetes fejlődése. Remélem, hogy ezeket az alapelveket nemcsak a tagvállalatok, hanem az ipar szélesebb körben is széles körében elfogadják.”
 
Terry Heymann, az Arany Világtanács pénzügyi igazgatója így nyilatkozott: „Célunk, hogy a felelős aranybányászati alapelvek erősítsék az aranyba és az aranybányászatba vetett bizalmat. A fogyasztók, a befektetők és az aranyellátó lánc bizalommal tudják, hogy aranyuk felelősségteljes forrásból származik. Az alapelvek több mint 200 szervezet és egyén visszajelzését foglalják magukban két konzultációs körben, és célja az aranypiac hatékony működésének támogatása.”
 
A felelősségteljes aranybányászati alapelvekről
(Responsible Gold Mining Principles, RGMP-k)
 
Olyan új keretrendszer, amely egyértelmű elvárásokat fogalmaz meg a fogyasztók, a befektetők és az értékesítési lánc alsó szintje tekintetében az illetékes aranybányászat szempontjából. Tagjaikkal, a világ vezető aranybányászati társaságaival és az iparág legfontosabb szereplőivel együttműködve az Arany Világtanács meghatározta azokat az alapelveket, amelyek az aranybányászat legfontosabb környezeti, társadalmi és irányítási kérdéseivel foglalkoznak.
 
Céljuk, hogy ezek az alapelvek hiteles és széles körben elismert keretrendszerré váljanak, amelyen keresztül az aranybányászati társaságok meggyőződhetnek arról, hogy aranyukat felelősségteljesen állították elő. A felelősségteljes aranybányászati alapelvek célja a meglévő szabványok és eszközök egységes keretben történő elismerése és összevonása. Számos olyan vezető szabvány létezik, amelyek foglalkoznak a felelősségteljes aranybányászat konkrét vonatkozásaival, ideértve az Egyesült Nemzetek Szervezetének üzleti és emberi jogokra vonatkozó irányadó elveit, az OECD felelősségteljes üzleti magatartásra vonatkozó átvilágítási útmutatóját és az ásványinyersanyag-kitermelő iparágak átláthatósági kezdeményezését. Iránymutatások multinacionális vállalkozások és a Bányászat és Fémek Nemzetközi Tanácsa (ICMM) teljesítményvárakozásaihoz. A felelősségteljes aranybányászati alapelvek kidolgozása előtt nem volt egyetlen koherens keret, amely meghatározná a felelős aranybányászatot.
 
A felelősségteljes aranybányászati alapelvek kidolgozásának folymata
 
-        Az alapelvek egy erőteljes konzultációs és felülvizsgálati folyamaton mentek keresztül, amely magában foglalja a külső konzultáció két szakaszát.
Több mint 200 szervezet és szakértő nyújtott be észrevételeket online kérdőív, közvetlen kétoldalú kapcsolatok és öt, több érdekelt felet képviselő kerekasztal beszélgetés útján. Ezeket megkönnyítették a vitarendek beszámolói, amelyeket a fogadó szervezetek összefoglaltak. Ez a visszajelzés, amely az érdekelt felek széles körét képviseli, ideértve a kormányt, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalmat, az ellátási lánc résztvevőit és a befektetőket, kritikus jelentőségű volt a felelősségteljes aranybányászati alapelvek kialakításában.
-        Végrehajtás és biztosítás
A felelősségteljes aranybányászati alapelveket végrehajtó társaságoknak külső bizonyosságot kell szerezniük egy harmadik féltől, független biztosítási szolgáltatótól. Ez további bizalmat biztosít az aranyvásárlók számára abban, hogy az általuk vásárolt aranyat felelősségteljes bányászati tevékenységből és származnak. A következetes megközelítés érdekében megbízhatósági keretet dolgoztak ki. A biztosítás mind helyszíni, mind vállalati szinten történik, és mind a folyamatokat, mind a teljesítményt felbecsüli. A végrehajtó társaságoknak nyilvánosan közzé kell tenniük a felelősségteljes aranybányászati alapelveknek való megfelelésüket és a közzétételre vonatkozó külső bizonyítást.
 
Megjegyzés:
 
Az ESG fogalmát egyre többen ismerik, azonban Tapaszti Attila (MNB Tanszék blogírója) magyarázatának rövid változata könnyen tisztázza miről is van szó.
Az ESG az „Environmental, Social, Governance” hármasából áll, azaz az adott befektetés környezetre, társadalomra gyakorolt hatását és az adott entitás irányítási, vezetési kérdéseit vizsgálja. Elsőre ez így akár túl általánosnak is tekinthető, de az alábbi ábra konkretizált tematikája már pontosabb képet fest.
Forrás: MSCI
 
 
gold.org/ mnbtanszekblog.hu/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.
 
A cikk teljes szövege elérhető itt:
https://www.gold.org/news-and-events/press-releases/world-gold-council-launches-responsible-gold-mining-principles
Az alapelvek leírása pedig itt olvasható:
https://www.gold.org/about-gold/gold-supply/responsible-gold/responsible-gold-mining-principles