AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

Ezerkétszáz éves aranypénzeket találtak Izraelben

Az Ezeregyéjszaka meséiben szereplő bagdadi kalifa pénzérméje is előkerült. Tényleg sokat ér egy régi érme?
2019-12-30 11:00:00
Az MTI tudósítója is beszámolt a szó szerint mesébe illő, Javne városánál talált leletről. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) ásatásán, amelyet egy új lakónegyed felépítése előtt kezdtek meg, egy kis, törött kerámiakorsóra bukkantak, amelyben a korai iszlám korban arany pénzeket rejtettek el.
Az aranykincset a 9. századra, az Abbászida kalifadinasztia korának elejére datálták a régészek. A hét aranypénz között az Ezeregyéjszaka meséiben szereplő, 786-tól 809-ig uralkodó Hárún ar-Rasíd bagdadi kalifa pénzérméje is előkerült.
 
Megjegyzés:
A lelet apropóján érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen befektetés a régi érmék gyűjtése. Az értéket több tényező alakítja ki; milyen régi, a kibocsátó uralkodó mennyire volt ismert, milyen az állapota, miből készült, és legfőképpen mennyire ritka. A numizmatika iránt érdeklődők számára érzelmi értékkel is bír, hogy egy darabka történelmet tartanak a kezükben.
 
Azonban mi történik akkor, ha az addig egyedi különlegességből valahol előkerül egy méretes ládányi, pár száz, vagy akár többezer darab? Az Ezeregyéjszaka meséjének varázsa elszáll. A kezünkben lévő kincsről hirtelen leperegnek az addigi árat növelő tulajdonságok, és megmarad a valódi érték. Az érme súlyának színarany tartalma.
 
MTI/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.