AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

A világ legnagyobb aranykitermelői

Az aranykészletek végesek, a bányák felértékelődnek. Megmutatjuk melyik 10 ország kitermelése a legnagyobb. Elérték a kitermelési csúcsot?
2020-09-23 19:00:00
Az arany a világ egyik legritkább eleme, amely nagyjából 0,003 milliomod részét teszi ki a földkéregnek. De mennyi aranyat bányásznak a világban évente, és mely országok termelik a legtöbbet?
2019-ben a globális aranybánya-termelés 3 463,7 tonna volt - egy százalékkal kevesebb az előző évinél - és a kibocsátásban 2008 óta az első éves csökkenés. Az aranytermelés 2010 óta viszonylag stabil maradt, felvetve azt a kérdést az évek során feltárt - elértük az aranycsúcsot?
 
Az arany kínálata viszonylag változatlan az elmúlt évtizedben
 

 
A helyzet az, hogy az összes könnyen elérhető aranyat már felfedezték, és a kutatóknak egyre mélyebbre kell ásniuk, hogy gazdaságosan kitermelhető leleteket találjanak. Például Dél-Afrika egykor messze a legnagyobb aranytermelő ország volt, 1970-ben több mint 1000 tonnát hozott felszínre, de az éves termelés azóta folyamatosan csökkent. Másrészről az elmúlt években számos nemzet jelent meg növekvő aranytermelőként.
 
Amint az az alábbi ábrán látható, Kína nagy különbséggel veszi el a globális aranygyártók első helyét.
A top 10 rangsorban nagy változás történt 2019-ben - Oroszország átvette a vezetést Ausztrália felett, hogy másodikként álljon be, Indonézia kiesett a listáról, Brazília pedig a tizedik legnagyobb termelőként csatlakozott a sorokhoz. Ghána Dél-Afrika elé is ugrott, hogy a kontinens legnagyobb termelője legyen.
 

 
Az alábbiakban további részletek olvashatók a 2019-ben legnagyobb aranytermeléssel rendelkező tíz legnagyobb országról, kezdve a nemesfém nemes termelővel és a legnagyobb fogyasztóval, Kínával. Minden adat az Arany Világtanácstól származik.
 
 
1. Kína - 383,2 tonna
 
Hosszú évek óta Kína volt a legjobban termelő ország, teljesítménye a globális bányatermelés 11 százalékát adja. A tavalyi közel 400 tonnás termelés azonban visszaesett, ez a csökkenés már harmadik egymást követő évét jelenti. A csökkenő tendencia nagyrészt a kormány által előírt szigorúbb környezetvédelmi politikának köszönhető. Például az aranybányákban alkalmazott cianid szigorúbb ellenőrzése több helyen a termelés visszaszorítására kényszerítette a kitermelőket.
 
2. Oroszország - 329,5 tonna
 
Az európai aranykitermelés hatalmas, 83 százaléka Oroszországból származik, amely 2010 óta minden évben növekszik. Oroszország a világ második legnagyobb termelőjévé vált; megelőzte Ausztráliát úgy, hogy 2019-ben 50 tonnával többet bányászott, mint az azt megelőző évben. Ki az orosz arany legnagyobb vásárlója? Természetesen az orosz kormány, amely az összes helyben előállított arany körülbelül kétharmadát felvásárolja.
 
3. Ausztrália - 325,1 tonna
 
Ausztrália hét egymást követő évben növelte a termelését, 2019-ben 4 százalékkal. Az ásványipar Ausztrália teljes exportjának több mint felét adja, és a GDP mintegy 8 százalékát termeli. Több bányában a magasabb termelés és az olyan projektek, mint a Morgans-hegy és a Cadia-völgy, járultak hozzá a termelés növekedéséhez.
 
4. Egyesült Államok - 200,2 tonna
 
Az amerikai aranykibocsátás 11 százalékkal esett vissza 2019-ben, befejezve a növekedés öt egymást követő évét. Tizenkét állam állította elő az aranyat, körülbelül 8,9 milliárd dollár értékben, ez a teljes összeg 6,1 százalékát tette ki. Az Egyesült Államokban előállított arany körülbelül 78 százaléka Nevadából származik. Ha az államot önálló országnak tekintenék, akkor a listán a hatodik lenne, 173,6 tonnát kitermelve 2019-ben.
 
5. Kanada - 182,9 tonna
 
Kanada immár három éve foglalja el az ötödik helyet, még 2019-ben a kibocsátás enyhe csökkenésével is. Nunavat, Yukon és Quebec új projektjei várhatóan 2020-ban is támogatják az erősebb kibocsátást. A becslések szerint Kanada aranybánya-termelésének éves növekedési üteme 2019-től 2023-ig 2,7 százalékos, eléri a 7,6 millió unciát.
 
6. Peru - 143,3 tonna
 
Az aranykibocsátás negyedik egymást követő évben esett vissza Peruban, főként az illegális bányászati tevékenység visszaszorítása miatt a La Pampa régióban, és a meglévő projektek alacsonyabb szintje miatt. A bányászat Peru gazdaságának jelentős része, és a régió teljes termelésének több mint 28 százalékát adja.
 
7. Ghána - 142,4 tonna
 
Ghána Afrika legnagyobb aranytermelője. 2019-ben Dél-Afrikától átvette az első helyet, és különféle ipari ásványkészleteiről is ismert. Az olyan szakterületek, mint az AngloGold Ashanti és az Gold Fields, Dél-Afrikából Ghánába helyezték a hangsúlyt, ahol a leletek olcsóbbak és könnyebben bányászhatók. A nyugat-afrikai nemzet körülbelül 1000 tonna tartalékkal rendelkezik, és felkerült a lista hetedik helyére tavalyi tizedikhez képest.
 
8. Dél-Afrika - 118,2 tonna
 
Az egykoron a világ legnagyobb aranytermelője, Dél-Afrika aranybányái 2008 óta minden évben lassulnak, kivéve 2013-at, amikor a termelés néhány tonnával nőtt. A nemzet az áram és a munkaerő növekvő költségeivel küszködik, sok bánya bezárul a veszteségesség miatt. Dél-Afrikában azonban még mindig a világ legmélyebb aranybányája, a Mponeng-bánya található, amely 2,5 mérföldnyire (valamivel több, mint 4 kilométer mélyen!) található a föld alatt.
 
9. Mexikó - 111,4 tonna
 
Noha a termelés negyedik egymást követő évben esett vissza, Mexikó továbbra is versenyképes aranyforrás. A kibocsátás a 2008. évi mindössze 50,8 tonnáról 2017-re több mint 130 tonnára nőtt, ami az egyik legnagyobb növekedés kilenc év alatt. Mexikó vonzó hely a bányászat számára a szabályozás viszonylag alacsony költségei miatt. A 2019-es lassulást a helyi közösségek és a vállalkozók közötti vitáknak tulajdonítják.
 
10. Brazília - 106,9 tonna
 
Brazília 10 tonnával több aranyat termelt, mint egy évvel korábban, és ezzel a listán a 10. helyet szerezte meg. Az illegális bányászati tevékenység az elmúlt öt évben meredeken emelkedett az amazóniai esőerdők szívében. Jair Bolsonaro elnök arra késztette az országot, hogy az Amazonast gazdaságilag fejlessze és kiaknázza ásványi anyagainak gazdagságát.
 
 Ez is érdekelheti:
A legnagyobb jegybanki aranykészletek listája
https://fourgates.hu/article/a-legnagyobb-jegybanki-aranykeszletek
 
Frank Holms/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.