AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

A legnagyobb jegybanki aranykészletek

Lássuk mely országok központi bankjai fértek be a TOP 10 rangsorba!
2020-08-26 10:46:00
2010-től a világ központi bankjai világszerte nettó aranyértékesítőkből nettó aranyvásárlókká váltak. 2019-ben a hivatalos szektor aktivitása 1 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a központi bankok 650,3 tonnát vettek. Ez valamivel alacsonyabb, mint a 2018-ban, amikor a bankok 656,2 tonnát vásároltak - ez a század második legmagasabb szintje az Arany Világtanács (WGC) szerint.
 
A jegybankok 2010 óta nettó aranyvásárlók:
 
 
A legnagyobb aranytartalékkal rendelkező 10 legfontosabb központi bank az elmúlt években többnyire változatlanul ugyanaz maradt. Az Egyesült Államok az első számú helyet foglalja el, több mint 8000 tonna arannyal - közel annyival, mint a következő három ország együttvéve.
15 központi bank egy tonnás vagy annál nagyobb mértékű nettó vásárlást hajtott végre 2019-ben, rámutatva a folyamatos globális nemesfém-keresletre. Törökország volt legnagyobb vevő - 159 tonnával növelte a tartalékokat. Lengyelország az év legnagyobb vásárlását hajtotta végre, amikor júniusban 94,9 tonnát vásárolt.
Az Arany Világtanács megjegyzi, hogy a központi bankok 5019 tonnát vásároltak az elmúlt évtizedben, ami több mint ellensúlyozza a 2000 és 2009 közötti 4426 tonna nettó árbevételt. Az aranytartalékok jelenleg csak 12 százalékkal maradnak el az 1966-os 38 491 tonnás csúcsértéktől.
 

 Az alábbiakban a 10 legnagyobb aranytartalékkal bíró országot láthatjuk, kezdve Hollandiától, amelyet India nemrég előzött meg. A számok 2020 augusztusának adatai, és nem tartalmazzák a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) országként, amely különben a harmadik helyet foglalná el.
 
 
10. Hollandia
612,5 tonna
A devizatartalékok százalékában: 71,4 százalék
A holland központi bank bejelentette, hogy aranykészletét Amszterdamból a New Amsterdamba költözteti, körülbelül egy órával a városon kívülre, a jelenlegi helyét megterhelő biztonsági intézkedésekre hivatkozva. Sokan rámutattak, hogy ez azért tűnik furcsának, mert a bank nemrég hozta haza az arany nagy részét az Egyesült Államokból.
 

A holland Gold Souk, az arany eladók és aranyművesek kereskedésének épülete Beverwijkben.
 
9. India
657,7 tonna
A devizatartalékok százalékában: 7,5 százalék
Nem meglepő, hogy a Bank of India rendelkezik az egyik legnagyobb aranytartalékkal a világon. Az 1,25 milliárd embernek otthont adó dél-ázsiai ország a nemesfémek második legnagyobb fogyasztója, és a globális kereslet egyik legmegbízhatóbb mozgatórugója. India fesztivál- és esküvői szezonja, amely októbertől decemberig tart, történelmileg óriási áldást jelentett az arany Love Trade számára.
 
Az 1604-ben befejezett amritsari Arany Templom, Indiában.
 
8. Japán
765,2 tonna
A devizatartalékok százalékában: 3,2 százalék
Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdasága, a sárga fém nyolcadik legnagyobb felhalmozója is. Központi bankja a mennyiségi lazítás egyik legagresszívebb gyakorlója volt - 2016 januárjában a kamatlábakat nulla alá csökkentette - ami világszerte elősegítette az arany iránti keresletet.
 
A kyotói Arany Pavilon Japánban, gyönyörű aranylemez borítással
 
 
7. Svájc
1 040,0 tonna
A devizatartalékok százalékában: 6,5 százalék
A hetedik helyen Svájc áll, amelynek valójában az egy főre jutó legnagyobb aranytartaléka van a világon. A második világháború alatt a semleges ország az aranykereskedelem központjává vált Európában, és mind a szövetségesek, mind a tengely hatalmaival tranzakciókat kötött. Ma aranykereskedelmének nagy részét Hongkonggal és Kínával folytatják.
 

Credit Suisse arany rudak és érmék.
 
6. Kína
1 948,3 tonna
A devizatartalékok százalékában: 3,4 százalék
2015 nyarán a Kínai Népi Bank 2009 óta először kezdte el havonta megosztani aranyvásárlási tevékenységét. Noha Kína a hatodik helyen áll az aranykészletével, a sárga fém az összes tartalékának csak kis százalékát teszi ki - csupán 3,4 százalékot. Kína 2018 decembere óta valóban aranyvásárlási rohamot folytat; majdnem 100 tonnát vásárolt 2019 augusztusáig

 
Kínában kiásott, több mint 2000 éves, ősi Buddha szobrok.
 
4. Franciaország
2 436,0 tonna
A devizatartalékok százalékában: 65,5 százalék
Franciaország központi bankja kevés aranyat adott el az elmúlt években, és többen szólították fel az eladások teljes leállításár. Marine Le Pen, az ország szélsőjobboldali Nemzeti Front pártjának elnöke arra építette támadásait, hogy ne csak befagyasszák a nemzet aranyának eladását, hanem az összeset hazatelepítsék a külföldi értéktárakból.
 

Bretagne-i Anne esküvői koronája
 
3. Olaszország
2 451,8 tonna
A devizatartalékok százalékában: 71,3 százalék
Olaszország is fenntartotta tartalékainak nagyságát az évek során, és támogatást kapott az Európai Központi Bank (EKB) elnökétől, Mario Draghitól. Az olasz bank egykori kormányzója 2013-ban egy újságíró kérdésére, hogy az arany milyen szerepet játszik a központi bank portfóliójában, azt válaszolta, hogy a fém "biztonsági tartalék" volt, hozzátéve: "meglehetősen jó védelmet nyújt a dollár ingadozásaival szemben."
 

Arany oroszlán a Szent Márk Bazilikán, Velencében.
 
2. Németország
3363,6 tonna
A devizatartalékok százalékában: 75,6 százalék
2017-ben Németország négyéves repatriációs műveletet hajtott végre, hogy a Banque de France-tól és a New York-i Federal Reserve Banktól összesen 674 tonna aranyat visszahelyezzen saját páncéltermébe. A lépést először 2013-ban jelentették be, és várhatóan 2020-ig tart. Noha az arany iránti kereslet 2017-ben csökkent, miután 2016-ban minden idők legmagasabb szintjét elérte, ennek az európai országnak a globális pénzügyi válság óta folyamatosan nőtt az arany befektetése.
 

Különféle német érmék.
 
1. Egyesült Államok
8133,5 tonna
A devizatartalékok százalékában: 79,0 százalék
A világ legnagyobb hivatalos részesedésével az Egyesült Államoknak csaknem annyi aranya van, mint a következő három országnak együttvéve. Ezenkívül a legmagasabb aranyallokációval rendelkezik, a külföldi tartalékok százalékában, 79 százalékkal. Ismereteink szerint az amerikai arany nagy részét a kentuckyi Fort Knoxban tartják, a fennmaradó részt a Philadelphia pénzverdében, a denveri pénzverdében, a San Francisco Assay Irodában és a West Point értéktárban. Melyik állam szereti a legjobban az aranyat? Nos, Texas állam odáig jutott, hogy létrehozta saját Texas értéktárát, hogy megvédje a befektetők aranyát.
 
Az Egyesült Államok Fort Knoxban tartja a legtöbb aranyát.
 
 
Frank Holms/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.
 
A cikk teljes szövege elérhető itt:
http://www.usfunds.com/investor-library/frank-talk/top-10-countries-with-largest-gold-reserves/#.X3IvQhTitPZ