AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

A globális zavarok erősítik az aranyat

A Reuters elemzők és kereskedők között végzett közvéleménykutatást az aranyról és az ezüstről
2020-02-04 08:21:00
Az aranyárak ebben az évben unciánkénti 1500 dollár feletti értéket mutatnak, 2021-ben szerény nyereséget fognak elérni, mivel az alacsony kamatlábak és a geopolitikai tényezők bizonytalanul erősítik vonzerejét, míg az ezüstárak elkezdenek felzárkózni – jelentette ki a Reuters közvéleménykutatásában.
 
Az aranyat általában zavaros időszakokban biztonságos értéktárolónak tekintik, és akkor válik népszerűbbé, amikor más eszközök alacsony hozamot kínálnak.
Az árak tavaly 18 százalékkal emelkedtek ez a legnagyobb éves nyereség 2010 óta – mivel a globális gazdasági növekedés visszaesett, és a központi bankok a monetáris politika enyhítésével reagáltak. A fém 1600 dollár felé tart, ez 2013 óta a legmagasabb, mivel a kínai koronavírus kitörése a gazdasági tevékenység megzavarásával fenyeget.
 
A közvéleménykutatást 36 elemző és kereskedőfőként a koronavírus kitörése előtti – megkérdezésével végezték, az előrejelzésük szerint az arany ára átlagosan ebben az évben unciánként 1546 dollár, 2021-re pedig 1600 dollár lesz.
A 2020-ra vonatkozó előrejelzés 34 dollárral magasabb, mint a három hónappal ezelőtt végzett hasonló felmérésnél, összehasonlítva az előző évi átlagos 1394 dollárárral.
 
"Az arany helyreállította a biztonságos menedék szerepét" – mondta Suki Cooper, a Standard Chartered elemzője. "Arra számítunk, hogy az arany elérheti a hétéves magasságot 2020-ban, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Központi Bankja egész évben azonos szinten tart." (A tavalyi háromszori csökkentés után a Fed várhatóan változatlanul tartja a kamatlábakat.)
 
Az ezüst esetében a közvéleménykutatás előrejelzései szerint az ár 2020-ban átlagosan unciánként 18,28 dollár, jövőre pedig 19,13 dollár lesz.
Az ezüst tavaly 15 százalékkal emelkedett ez az utóbbi három év alatt a legnagyobb éves nyereség. A három hónappal ezelőtt végzett felmérés szerint az átlagosan 18,13 dolláros árakat vártak 2020-ban.
 
Noha az arany szerepe főként a biztonságos menedékeszköz, az ezüst viszont olyan iparágakban is felhasználható, mint az elektronika és a napelemek.
A gazdasági növekedés és az ipari termelés gyengülése az elmúlt évben lelassította az ezüst növekedését: az arany egy ponton 93-szor magasabbra került, mint az ezüst - ez a legnagyobb többszöröse 1992 óta.
Ez az arány ebben az évben átlagosan 85-re, 2021-ben pedig 84-re esik - állítja a felmérés, amelyet részben az ipari fogyasztás jobb kilátásai segítettek.
"Arra számítunk, hogy a kismértékű globális ipari növekedés tovább fokozza az ezüst iránti kereslet felfelé irányuló nyomását" - mondta Caroline Bain, a Capital Economics elemzője.
 
 
Reuters/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.
 
A cikk teljes szövege elérhető itt:
https://www.reuters.com/article/us-metals-precious-gold-poll/global-turmoil-to-be-good-for-gold-idUSKBN1ZR1TP