AHOL A PAPÍR ARANNYÁ VÁLIK...

Nyugdíj

Ön is szeretne felhőtlen, boldog nyugdíjas éveket?
ÉRDEKEL

Gyermekünk jövője a tét!

ÉRDEKEL

Vagyonépítés

Biztos gyarapodás
ÉRDEKEL

Megoldás - Four Gates

Ahol a papír arannyá válik!
ÉRDEKEL

Miért arany

Túlélés, biztonság, kincsképzés. Évezredek óta.
ÉRDEKEL

2000 dolláros aranyárfolyam?

Nem lenne meglepő – mondja Peter Grosskopf, a Sprott Inc. vezérigazgatója
2020-04-13 20:30:00
 
Az aranyárak közel nyolcéves csúcs szintre emelkedtek, és ez csak a kezdet, mivel a befektetőknek szem előtt kell tartaniuk a nemesfém hosszútávú kilátásait - állította az egyik aranyalap végrehajtója.
Neils Christensen hétfőn folytatott telefoninterjút a Kitco News számára; Peter Grosskopf, a Sprott Inc. vezérigazgatója elmondta, hogy az aranypiac jövője fényesnek tűnik, mivel a globális gazdaság példátlan ösztönzőkkel jár - példátlan bizonytalanság idején.
 
Peter Grosskopf, chief executive officer at Sprott Inc (fotó: Kitco.com)
 
"A befektetőknek az aranyat továbbra is pénznem egységének vagy olyan vásárlóerőnek kell tekinteniük, amely más eszközökkel szemben képes fenntartani értékét". A Grosskopf arra reagált észrevételeivel, hogy az aranyárak jóval meghaladták a korábbi hosszútávú ellenállási szintet; az 1700 dolláros unciaértéket. A júniusi határidős aranykereskedés utoljára 1.764,10 dollár volt unciánként, amely 0,64% -kal növekedett a nap folyamán. "Az arany az elmúlt hónapban nagyon jól viselkedett. Az összes technikai elem azt mutatja, hogy az emelkedés rövid, középtávon és hosszú távon is fenntartható" - mondta. "Arra számíthatunk, hogy a jövő év elején valamivel több, mint 2000 dolláros árat jelentenek. Ez nem meglepő a jelenlegi környezet alapján."
 
Néhány piaci elemző rövid távon korlátozottnak látja el az arany mozgásterét, mivel a COVID-19 világjárvány recesszióba nyomja a globális gazdaságot, és ezzel növeli a deflációs félelmeket. Grosskopf szerint azonban a befektetőknek figyelniük kell az arany rövidtávú gyengülésére. Hozzátette, hogy az aranynak jó lehet az inflációs és a deflációs környezet is. "Ha defláció következik be, és valódi összeomlás tapasztalható a pénzügyi rendszerben, érdemes megtartani egy kis aranyat" - mondta. "És ha helyreáll a rendszer, akkor azonnal további 6 vagy 7 ezer milliárd dollár lesz a pénzügyi piacok körül. Ez az az idő, amikor tényleg aranyat kell tartani az infláció elleni védelem érdekében. Tehát nem úgy gondolok az aranyra, mint bikatermékre, most meg kell különböztetni a két forgatókönyvet.
 
A múlt héten a Federal Reserve 2,3 ezer milliárd dolláros hitelprogramot jelentett be a kis- és középvállalkozások számára. Ez a legújabb akció kevesebb mint egy hónappal azután következik be, hogy az Egyesült Államok központi bankja nullára csökkentette a kamatlábakat, és korlátlan mennyiségi enyhítést vezetett be. Grosskopf szerint nem mondható meg, hogy milyen szintet ér el a Fed mérlege, mielőtt a legutóbbi gazdasági válság lejár.
 
"A Fed mérlegének előrejelzése a következő két vagy három hónapban bizonyos szempontból hasonlít a nukleáris robbanáshoz. A Fed mérlege magasabbra fog robbanni"- mondta. Mivel az arany iránti kereslet várhatóan magasabb lesz, Grosskopf szerint a potenciális befektetõknek jobban kell figyelniük a nemesfémre. Az aranypiac jelentős kérdése az elmúlt hetekben a döntés a fizikai kereslet vagy a papír piaca között. Grosskopf szerint a piacon egyre inkább attól tartanak, hogy amikor júniusban az arany határidős szerződések kifutnak, nem lesz elég fém a szállításhoz.
 
"A határidős árfolyamok volatilitása azt mutatja, hogy a rendszerben stresszhatások vannak, és ezek a stresszek a fizikai kézbesítéshez kapcsolódnak. Jelenleg senki sem akar bízni a papírban" - mondta. Grosskopf azonban arra számít, hogy az ellátási kérdéseket a júniusi szerződések lejárta előtt megoldják. Hozzátette, hogy az emberek megkapják az aranyukat, de lehet, hogy várniuk kell rá. "Ha nem történik meg a jelentős kiszállítás, akkor olyan csapást láthatunk a fizikai bikapiacokon, ami miatt az arany ára azonnal rekordot fog elérni, és nem fog visszaesni." Ha a befektetők attól tartanak, hogy nem kapják meg fizikai aranyukat meg kell vizsgálniuk a meglévő alapjaikat. Noha ezek valamivel magasabbak, a befektetőknek nem kell aggódniuk az ellátási problémák miatt.
 
 
kitco.com/Nyitrai Monika GREAT GOLD Marketing Kft.
 
A cikk teljes szövege elérhető itt:
https://www.kitco.com/news/2020-04-13/A-Gold-price-rally-to-2-000-would-not-be-a-surprise-Sprott-s-Grosskopf.html