Amit érdemes tudni az aranyról!


Cimkék:


Az arany

Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, vegyjele Au (a latin aurum névből). Ékszerészetben, szobrászatban, díszítőművészetben a történelmi idők kezdete óta kimondottan keresett nemesfém. A fém a kőzetben termésaranyként és folyómedrekben hordalékos rögök formájában fordulhat elő. Az arany sűrű, puha, fényes és egyben az ismert legképlékenyebb és leginkább alakítható fém. A tiszta arany fényes, sárga színű, hagyományosan vonzónak tartott anyag, s előnyös tulajdonságait a levegő vagy víz hatására sem veszti el, e közegekben nem korrodálódik. Az arany talán a legtradícionálisabb pénzverőfém, mindemellett a Bretton Woods-i rendszer 1971-es összeomlását megelőzően az aranydeviza-standard rendszer alapját alkotta.

Egy becslés szerint a világon 2006 végéig valaha kibányászott arany mennyisége 158 ezer tonna volt. Ez a mennyiség elférne egyetlen, mindössze 20,2 méter hosszú élekkel rendelkező kockában.

Ékszerek

Mivel a tiszta (24 karátos) arany nagyon puha, ékszerészeti használatra általában más fémekkel ötvözik, ötvözetként megváltoztatva keménységét, hajlékonyságát, olvadáspontját, színét és egyéb tulajdonságait. Az alacsonyabb karátszámok – általában 22, 18, 14 és 10 – nagyobb mennyiségű rezet vagy más fémeket, esetleg ezüstöt vagy palládiumot tartalmaznak ötvözőanyagként. A réz a leggyakrabban alkalmazott ötvözőanyag, ami vörösebb színt kölcsönöz az anyagnak. 25 százalékos réztartalmú, 18 karátos arany található számos antik és orosz ékszerben. Ezek halvány, de nem domináns réz jelleget kapnak, így létrehozva a vörös aranyként ismert ötvözetet. A 14 karátos arany–réz ötvözetek nagyon hasonlítanak egyes bronzötvözetekre, s hasonlóan a bronzhoz, ezeket is gyakran alkalmazzák rendőrségi és egyéb jelvények készítésére. A kékarany a vas, lila arany az alumínium ötvözőanyagként való felhasználásával hozható létre – ugyanezeket az ötvözeteket különleges ékszerek létrehozásán kívül ritkán lelhetjük fel. A kékarany sokkal törékenyebb, ezért ékszerkészítési céllal nehezebben megmunkálható. A kizárólag ezüstöt tartalmazó 14 és 18 karátos aranyötvözetek zöldes árnyalatot kapnak és zöldaranyként ismertek. A fehérarany a palládium vagy a nikkel ötvözeteként jön létre. A 18 karátos arany 17,3% nikkel, 5,5% cink és 2,2% réz felhasználásával ezüst árnyalatot kap. A nikkel ugyanakkor mérgező anyag, ezért az Európai Unióban a nikkel-alapú fehérarany nikkelleadását külön előírások szabályozzák. Alternetív fehérarany-ötvöző anyagok a palládium, az ezüst és más fehér fémek (Arany Világtanács), azonban a palládium-ötvözetek jóval drágábbak, mint a nikkel felhasználásával készültek. A magas karátszámú fehérarany-ötvözetek sokkal ellenállóbbak a korrózióval szemben, mint a csak ezüstöt, avagy sterling ezüstöt tartalmazók. A japán mokume-gane technika a laminált színes aranyötvözetek közti kontrasztok adta lehetőségeket aknázza ki annak érdekében, hogy dekoratív faerezet-hatást érjen el.

Az arany minősége

Az arany tisztaságát karátban mérik. A „karát” kifejezés az ősi bazárok idejéből származik, ezekben ugyanis a szentjánoskenyérfa (keration) termésének magjait használták nehezékként a nemesfémek súlyának mérlegelésére. A 24 karát a tiszta aranyat jelöli. A tiszta arany ugyanakkor nemcsak jóval drágább, de kevésbé tartós is, mint a más fémekkel ötvözött arany. A különböző ötvözeteket az ékszerészetben a nagyobb szilárdság és tartósság megteremtése, illetve különböző színárnyalatok létrehozása érdekében alkalmazzák. Az ékszer karátszáma azt mutatja meg, hogy a tárgy mekkora százalékban tartalmaz aranyat: a 24 karátos arany 100 %, a 18 karátos 75 %, míg a 14 karátos 58 % aranyat tartalmaz. Aranyékszerek összevetése során általában a magasabb karátszámú ékszer nagyobb értékkel bír.

                                                                                          Karát és százalék

                                                                                            1 karát =     4.16%
                                                                                            6 karát =   22.00%
                                                                                            8 karát =   33.33%
                                                                                          12 karát =   50.00%
                                                                                          14 karát =   58.33%
                                                                                          18 karát =   75.00%
                                                                                          22 karát =   91.67%
                                                                                          24 karát = 100.00%

A karátszám jelölése

Aranyékszerek vásárlása során mindig keresse a karátszám jelölését, a fémjelet. Amennyiben az ékszer valamennyi egyéb tulajdonsága megegyezik, úgy minél magasabb a karátszám, annál drágább az ékszer. Az Egyesült Államokban a 14 karátos arany, avagy az 583-rész tiszta arany tárgyak a legelterjedtebb darabok. Itt a 10 karátos aranynál alacsonyabb karátszámú tárgyak nem jelölhetők és nem értékesíthetők aranyékszerként. Ugyanakkor egyes országokban az ennél alacsonyabb – például 8 és 9 – karátszámú ékszerek is divatosak lehetnek.

A 18 karátos arany 18/24-e, azaz háromnegyede tiszta arany, így az ilyen finomságú ékszereket 18k vagy 750 jelöléssel látják el, ahol az európai jelölés a 75 % aranyra utal.

Mindig keresse a fémjelet vagy a „k” jelölést, amit általában az aranytárgy hátulján talál. A fémjel mellett minden aranyékszert ellátnak még a készítő saját jelölésével is, néha pedig a származási ország jelével. Ezek a jelölések arról biztosítják a vásárlót, hogy a feltüntett karátszám valódi. A nehezebb darabok több aranyat tartalmaznak.

Aranytípusok

A Gold Filled, vagy más néven a Gold Overlay egy legalább 10 karátos aranyrétegre utal, amit hő és nyomás hatására az alapfém valamely felületére rögzítettek, majd a réteget görgetéssel vagy egyéb módszerrel az előírt vastagságúra növeltek. Az arany legalább a teljes súly 1/10-ét kell adja.

Az aranylemeznek nevezett eljárás során egy legalább 10 karátos, vagy annál tisztább aranyötvözetből készült lemezt összefognak az alapfémmel. Az aranytartalom itt kisebb lehet 1/20-nál, azonban a súlyt pontosan meg kell határozni a teljes fémtartalom függvényében.
Az aranyfuttatás csupán egy aranybevonat, amit kézzel visznek fel.

Az arany színei

A sárga arany az arany ezüsttel és rézzel készült ötvözete. Ez a létező leggyakoribb aranytípus. Jól alakítható, hajlékony, általában nem korrodálódó, magas olvadáspontú ötvözet, ami nyomásnak is jól ellenáll.

A fehérarany nagyobb mennyiségű ezüst vagy más fehér fémek sorának ötvözetével készül. Az arany százalékos aránya természetesen eltérő lehet, az egyéb felhasznált fémek mennyiségétől függően. A fehérarany kimondottan jó fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkezik és nem homályosodik. A fehérarany régi neve electrum. Használata a történelmi időkbe vész és megelőzi a palládium és a platina használatba vételének idejét is.

A vörös arany réz és esetleg ezüst ötvözeteként jön létre. Az arányok jellemzően egy rész réz és három rész 24 karátos arany.

Az arany árazása

Az aranyékszer árazása számos tényezőtől függ, ideértve a karátszámot, a súlyt, a dizájnt és a kivitelezés minőségét. A karátszám és a súly arról árulkodik, mennyi arany került a tárgyba, azonban az ár megállapításánál nem hagyatkozhatunk csupán erre. Ne feledjük: a kizárólag súly alapján megállapított ár nem tükrözi azt a munkamennyiséget, amire a tárgy létrehozásához szükség volt.

Egyéb fontos és mérlegelendő tényezők az ékszer kivitelezése és dizájnja. A kivitelezés technikái az ékszert tartósabbá és kényelmi szempontból rugalmasabbá tehetik. Egy jól elkészített, klasszikus dizájnt követő ékszer évekre biztosítja az elégedett használatot, ha pedig jól is kezelik, egy életre kiszolgálja tulajdonosát. Az egyedi tervezés, a finom részletek, a drágakövek vagy speciális foglalatok növelhetik az árat.

Az aranyékszereket általában gépek készítik. Bármilyen járulékos kézimunka vagy texturális betét növeli a költségeket. A hasonlóan kinéző ékszerek árai között ég és föld lehet a különbség. Ez annak köszönhető, hogy a különböző darabok olyan speciális tulajdonságokkal rendelkezhetnek, amelyek egyedivé teszik őket. Ezért vizsgálja meg aprólékosan a tárgyakat, hogy észrevegye az esetleges eltéréseket vagy hasonlóságokat. Gyakran ezek azok a kis részletek, amelyek az évek során örömet okoznak egy ékszerben és biztosítják, hogy a gyermekeink is élvezhetik azokat.

Forrás: www.karikagyuru-center.hu

Egyszerűen fogalmazva a nemesfémek a „nemes” jelzőjüket azért kapták, mert nemes tulajdonságokkal rendelkeznek. A civilizáció évezredekben mérhető történetében az emberek sorsát végigkísérte és döntően befolyásolta egy ritka, gyönyörű, és nemes tulajdonságokkal bíró fém, az arany.

A befektetési arany piaca folyamatos fejlődés alatt áll a világban és Magyarországon egyaránt. A befektetési arany áfa és adómentes – az Európai Uniós irányelvekkel összhangban. Befektetőink számára teljes mértékben és biztonsággal garantált a közvetítésünk által vásárolt aranytömb eredete és annak minősége!

A gyakran ismételt kérdések között további információkat tudhat meg a befektetésekről és egyéb hasznos tudnivalókról. Néhány közülük:

    Mik a befektetési arany ismérvei?
    Mitől függ az arany ára?
    Mi a karát?
    Mennyi egy uncia?

    Tel: +36-88-565-805
    Fax: +36-88-565-806
    Email: info@fourgates.hu

Mentsd el a mobilodra névjegykártyánk a QR kód segítségével!

qrcode