Itt a rendkívüli bejelentés: tízszeresére emelték Magyarország aranytartalékát!A Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany megérkezett hazánkba - jelentette be kedden Matolcsy György, az MNB elnöke.

Szoros kapcsolat fűz minket az aranyhoz, a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket. Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen - mondta az MNB keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György. A jegybank elnöke kiemelte, hogy a kormányfő egy éve kérte fel az MNB-t, hogy gondolja át aranystratégiáját.

20181017.1

Sok olyan jelzést kaptunk, hogy a világ nagy országai változtattak arannyal kapcsolatos stratégiájukon, a tartalékkezelésen belül egyre nagyobb a nemesfém súlya. A fejlett jegybankok többszörösére emelték aranytartalékukat - tette hozzá a jegybank elnöke.

Ez az eszköz különleges, a befektetésen túlmutató értékkel bír, biztonságot, kockázatmegosztást jelez, a nemzeti öntudat erősítéséhez hozzájárul - mondta Matolcsy.


20181017.2

A jegybank vezetése alapos vizsgálatot tartott, arra jutottunk, hogy első lépésben helyes hazahozni a korábbi 3,1 tonnás aranytartalékot, ez már itthon volt, amikor a Monetáris Tanács döntött arról, hogy tízszeresére emeljük a tartalékot. Ez a megemelt mennyiség, 31,5 tonna arany már itthon van - jelentette be az MNB elnöke.


20181017.3

A régióban sokáig Romániának volt a legtöbb aranytartaléka, de az utóbbi hónapokban Lengyelország jelentős mennyiséget vett, így már náluk van a legtöbb nemesfém. A teljes tartalék arányában a románoknál még mindig a legmagasabb az arany szerepe, 10%, Magyarországon a megemelt mennyiséggel ez az arány 4,4%, ami a régióban átlagos - mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke.


20181017.4

Forrás: MNB

Az aranyat légi úton szállították haza a nemzetközi standardok betartásával, a legmagasabb biztonsági fokozatú épületben őrzik jelenleg is - mondta a sajtótájékoztatón Fömötör Barna, a jegybank főigazgatója. A teljes tartalék jelenleg 2300 darab aranytömbben van, melyek hossza 23 centiméter, 8 centiméter szélesek és 4 centi magasak, egy tömb súlya 12,44 kilogramm - tette hozzá.

Október eleje óta 1190-1230 dollár között ingadozott az arany unciánkénti árfolyama és azt feltételezve, hogy október elején történt a vásárlás, majd a fizikai hazaszállítás, így másfél éves mélypont körüli áron vásárolhatott az MNB aranyat. Újságírói kérdésre Nagy Márton nem kívánta kommentálni a lehetséges vételárat.


20181017.5

A legfrissebb hivatalos statisztikában még 100 millió euró értékű aranytartalék szerepel, várhatóan az októberi adatban jelenik majd meg a megnövekedett aranytartalék, akkor derülhet ki az is, melyik más eszköz kárára növelte az arany részarányát a jegybank.


20181017.6


(Forrás: www.portfolio.hu )

Egyszerűen fogalmazva a nemesfémek a „nemes” jelzőjüket azért kapták, mert nemes tulajdonságokkal rendelkeznek. A civilizáció évezredekben mérhető történetében az emberek sorsát végigkísérte és döntően befolyásolta egy ritka, gyönyörű, és nemes tulajdonságokkal bíró fém, az arany.

A befektetési arany piaca folyamatos fejlődés alatt áll a világban és Magyarországon egyaránt. A befektetési arany áfa és adómentes – az Európai Uniós irányelvekkel összhangban. Befektetőink számára teljes mértékben és biztonsággal garantált a közvetítésünk által vásárolt aranytömb eredete és annak minősége!

A gyakran ismételt kérdések között további információkat tudhat meg a befektetésekről és egyéb hasznos tudnivalókról. Néhány közülük:

    Mik a befektetési arany ismérvei?
    Mitől függ az arany ára?
    Mi a karát?
    Mennyi egy uncia?

Kapcsolat


    Tel: +36-88-565-805
    Fax: +36-88-565-806
    Email: info@fourgates.hu

Mentsd el a mobilodra névjegykártyánk a QR kód segítségével!

qrcode