Amikor eltűnt az arany a pénz mögül


Cimkék:

40 évvel ezelőtt Nixon, amerikai elnök megváltoztatta a globális pénzrendszert. Feloldotta az US Dollár aranyfedezetét.

Bécs – Mikor Richard Nixon 1971 augusztus 15.-én TV-beszédet tartott, sok amerikai csalódott volt. Ugyanis az amerikai elnök gondoskodott arról, hogy eltolják a népszerű TV sorozat, a Bonanza sugárzását. Kihasználta a legnézettebb vasárnap esti sávot, hogy egy gazdaságpolitikai bombát helyezzen el: az addig érvényes pénzrendszer végét.

Nixon elnök egy csavart tett 1971 augusztus 15.-én a globális gazdaságpolitikába. „Utasítottam Connally minisztert, hogy a dollár konvertibilitását az aranyhoz képest átmenetileg függessze fel” - mondta Nixon a tévében. John Connally pénzügyminiszter úgy tett, ahogy parancsolták. Azonban az aranyfedezet rövid távú felfüggesztése helyett Nixon elnök vasárnapi tévébeszéde pontot tett az évszázados hagyományokkal bíró pénzrendszer végére, mely az arany árán (vagy más nemesfém árán) nyugodott. Feloldotta az US dollár aranyfedezetét. Addig 35 US dollár átváltható volt 1 uncia aranyra. Ezzel a Bretton-Woods rendszer fix váltási árfolyamainak de facto vége lett. Az aranyfedezet ezen változatát 1944-ben, felelősen az USA és Anglia hozta létre és fix árfolyamokat vezetett be az US dollárhoz képest. Az amerikai fizetőeszközt aranyra lehetett váltani.

Az amerikai gazdaság 1971-ig hiányt halmozott fel, negatív fizetési- és költségvetési mérleget mutatott. A kiadások a vietnami háború miatt jelentősen megnőttek. Következésképpen az infláció több mint 5%-kra nőtt, az amerikai jegybank érezhetően lazított a pénzpolitikán. Európai gazdaságpolitikusok a laza politika miatt panaszkodtak, amely az USA-n kívül is dráguláshoz vezetett.

Nevtelen32

Infláció Nixon után

Az 1971 augusztus 15.-i „Nixon-sokk” után az inflációs ráta világszerte emelkedett. Ausztriában az éves drágulási ráta elérte az első 1974-es olajsokk után az 1955-ös függetlenség óta legmagasabb mértéket, azaz 9,5%-ot. A Bretton-Woods-rendszer összeomlása utáni teljes fázisra számolva az átlagos inflációs ráta azonban „csak” 3,5% volt évente.
Gazdaságkutatók számára az aranyfedezettől való elfordulás komoly kihatással bírt a rugalmas árfolyamrendszerre. Michael Bordo, a Rutgers Egyetem gazdaságprofesszora szerint az aranyfedezet jelentett talán néhány problémát, de „a tartósan magas infláció biztosan nem tartozott ezek közé.” Az aranyfedezet klasszikus időszakában, 1880 és 1914 között, amikor a legtöbb nagy nemzetgazdaság fizetőeszközeit az aranyhoz kötötte, a fogyasztói árak az USA-ban csak évi 0,1%-kal emelkedtek. Az elmúlt 34 évben ez évi 3,9% volt.

Az arany, mint biztos kikötő

Az arany áremelkedése az utóbbi időkben nemcsak a befektetők, hanem a gazdaságpolitikusok figyelmét is magára vonta. 1973, a Bretton-Woods-rendszer hivatalos felbomlása óta az arany unciánkénti ára 100 dollárról 1735 dollár fölé emelkedett. Az elmúlt év novemberében követelte a Világbank elnöke, Robert Zoellick, hogy a G 20 kormányai hajtsanak végre egy pénzügyi reformot, „az aranyat, mint a piaci elvárások nemzetközi referenciaértéke az infláció, defláció és jövőbeli fizetőeszközt” közelítsék meg. A központi bankok, különösen a feltörekvő országokból, a 2008-as pénzügyi krízis óta megerősödve nemesfém vásárlóként lépnek fel, hogy pénzügyi tartalékaikat függetlenné tegyék az US dollártól.

Forrás: www.aranyhir.hu

Egyszerűen fogalmazva a nemesfémek a „nemes” jelzőjüket azért kapták, mert nemes tulajdonságokkal rendelkeznek. A civilizáció évezredekben mérhető történetében az emberek sorsát végigkísérte és döntően befolyásolta egy ritka, gyönyörű, és nemes tulajdonságokkal bíró fém, az arany.

A befektetési arany piaca folyamatos fejlődés alatt áll a világban és Magyarországon egyaránt. A befektetési arany áfa és adómentes – az Európai Uniós irányelvekkel összhangban. Befektetőink számára teljes mértékben és biztonsággal garantált a közvetítésünk által vásárolt aranytömb eredete és annak minősége!

A gyakran ismételt kérdések között további információkat tudhat meg a befektetésekről és egyéb hasznos tudnivalókról. Néhány közülük:

    Mik a befektetési arany ismérvei?
    Mitől függ az arany ára?
    Mi a karát?
    Mennyi egy uncia?

Kapcsolat


    Tel: +36-88-565-805
    Fax: +36-88-565-806
    Email: info@fourgates.hu

Mentsd el a mobilodra névjegykártyánk a QR kód segítségével!

qrcode