Gyik

Mik a befektetési arany ismérvei?

A „négykilences” azaz 999.9 ezrelék tisztaságú aranytömbök számítanak értékállónak, az ettől eltérő aranyat csak tört aranyként tudjuk újra értékesíteni.
Ne elégedjünk meg az arany 24 karátos megjelölésével, az lehet alacsonyabb tisztaságú is, csak a 999.9 ezrelék tisztaságú arany nevezhető színtisztának!

London Good Delivery minősítés: ezzel a nemzetközi minősítéssel rendelkező gyártók aranytömbjeit bárhol a világon bevizsgálás nélkül az aktuális világpiaci áron beváltják. Amennyiben nem rendelkezik az arany ezzel a minősítéssel, csak magas bevizsgálási költséggel és áron alul értékesíthető tovább.

Mitől függ az arany ára?

Az arany a világon gyakorlatilag 24 órában kereskedik, szinte megállás nélkül, a termék likviditása, - tehát azonnali készpénzre váltása többek között ennek köszönhetően sem probléma. A Hong-Kong, New York, London, Sydney tengely piac nyitásai és zárásai időben összeérnek. Azonban minden nap két alkalommal 11:00-kor és 16:00-kor Londonban az aznapi kereskedési adatok alapján megállapítják az arany elszámoló árát, azt az ún. „London Gold Fixinget”, amelyen a nagy aranykereskedők beértékelik a készleteiket. Ez az ár EUR-ban, illetve USD-ban kerül meghatározásra. Tehát akkor, amikor Ön aranyat vásárol az éppen aktuális árat legalább három tényező befolyásolja. Az egyik az arany világpiaci ára, a másik az EUR/USD, a harmadik pedig az EUR/HUF árfolyama.

Hol gyártják a befektetési aranyat?

A Magyarországon forgalmazott befektetési aranytömbök nagy részét a svájci Argor Heraeus, vagy az osztrák Münze Österreich öntödékben készítik. Ez a kettő öntöde az, amely Európa befektetési aranyának 80%-át előállítja.

Mi a karát?

A karát az arany ékszer színarany tartalmának jelölésére szolgál. A színarany (24 karát) túlságosan lágy ahhoz, hogy hosszútávon viselhető legyen, ezért színaranyból nem készítenek ékszert. Azért, hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá is tegyék, a színaranyhoz meghatározott százalékban más fémeket adnak. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:

999 ezredrész = 99,9 % színaranytartalom = 24 karát
916 ezredrész = 91,6 % színaranytartalom = 22 karát
750 ezredrész = 75,0 % színaranytartalom = 18 karát
585 ezredrész = 58,5 % színaranytartalom = 14 karát
375 ezredrész = 37,5% színaranytartalom = 9 karát
333 ezredrész = 33,3 % színaranytartalom = 8 karát

Miért nincs fémjel a befektetési nemesfémen?

A fémjelből megtudhatjuk az ékszer aranytartalmát. Magyarországon a 1867 óta törvény szabályozza az értékesítésre kerülő, aranyból, ezüstből, platinából, továbbá az e fémek más fémekkel való ötvözeteiből készült ékszerek, dísztárgyak, használati tárgyak vizsgálatát, hitelesítését és nemesfémtartalmuk tanúsítását. A befektetési arany 999,9 ezrelék tisztaságú, nem tartalmaz más fémet, tehát nincs szükség az aranytartalom külön fémjellel történő megjelölésére.

Mennyi egy uncia?

A nemesfémek tömegét gyakran a középkorból származó, valószínűleg Franciaországból elterjedt "troy" mértékegységekkel fejezik ki. A troy uncia (angolul: troy ounce, rövidítve oz) 31,1034768 gramm. Ennek 480-ad része a "grain". Az árutőzsdéken is ebben az unciában jegyzik a nemesfémek árát. Nem tévesztendő össze az angolszász országokban - a számukra új és idegen metrikus mértékegységek mellett - még mindig széles körben használt "avoirdupois" unciával, ami csak 28.3495 gramm, a font 1/12-ed része. Ezt inkább konzervdobozokon, illatszeres flakonokon olvashatjuk.

Az ékszerek is befektetési aranynak minősülnek?

Nem. A befektetési aranyat minősített gyártók állítják elő, akik garantálják annak kiváló minőségét. A befektetési arany 999.9 ezrelék tisztaságú, 24 karátos, London Good Delivery minősítésű. Az arany ékszereket csak tört arany áron lehet értékesíteni.

Kombinálhatjuk-e a fizikai arany és a papír arany aranybefektetésünket?

Miért ne? Többféle stratégia is létezik, amellyel kicsiben utánozhatjuk a jegybankok által is alkalmazott aranybefektetési technikákat. A fizikailag meglévő aranyainkat széfben tároljuk és az így meglévő alappozíciónkra „kereskedünk rá“, például tőzsdei eladási pozíciót nyitunk, mikor úgy gondoljuk, hogy korrekció vagy trendforduló várható. Természetesen csak olyan mértékben, amennyi készletet nem bánnánk ha esetleg piacra kéne dobnunk. Aranybefektetési portfóliónkra, mint alap pozícióra kiírhatunk, azaz eladhatunk Call opciót is, amivel pótlólagos bevételre tudunk szert tenni, de ezáltal eladási kötelezettséget vállalunk, ezért csak olyan szinten és mértékben érdemes belemenni, hogy az eladás révén se csökkentsük túl a feltétlen megőrizni kívánt fizikai aranykészletünket. A befektetési arany mint fedezetképző eszköz is igen hatékony lehet.

Mit jelent a NEHITI szám?

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Osztály által kiadott engedély. A hatóság által nyilvántartott szolgáltatók rendelkeznek ezzel.

Mit jelent a befektetési arany likviditása?

A befektetési arany kiemelkedő likviditása, vagyis könnyű értékesíthetősége azért alakult ki, mert stabil és független értékörzőként a világ bármely pontján szívesen cserélik készpénzre.

Milyen előnye van a kis kiszerelésű aranynak a naggyal szemben?

Könnyebben értékesíthető szükség esetén, nem kell több millió Ft értékben megválnom tőle, ha csak pl. 100.000 Ft-ra van szükségem.

Egyszerűen fogalmazva a nemesfémek a „nemes” jelzőjüket azért kapták, mert nemes tulajdonságokkal rendelkeznek. A civilizáció évezredekben mérhető történetében az emberek sorsát végigkísérte és döntően befolyásolta egy ritka, gyönyörű, és nemes tulajdonságokkal bíró fém, az arany.

A befektetési arany piaca folyamatos fejlődés alatt áll a világban és Magyarországon egyaránt. A befektetési arany áfa és adómentes – az Európai Uniós irányelvekkel összhangban. Befektetőink számára teljes mértékben és biztonsággal garantált a közvetítésünk által vásárolt aranytömb eredete és annak minősége!

A gyakran ismételt kérdések között további információkat tudhat meg a befektetésekről és egyéb hasznos tudnivalókról. Néhány közülük:

    Mik a befektetési arany ismérvei?
    Mitől függ az arany ára?
    Mi a karát?
    Mennyi egy uncia?

Kapcsolat


    Tel: +36-88-565-805
    Fax: +36-88-565-806
    Email: info@fourgates.hu

Mentsd el a mobilodra névjegykártyánk a QR kód segítségével!

qrcode